Conform datelor publicate marţi de Banca Centrală a Chinei, în luna ianuarie 2017, rezervele valutare ale Chinei au scăzut cu 12,3 miliarde de dolari, până la 2.998 miliarde de dolari. Luna ianuarie a fost a şaptea lună consecutivă de scădere a rezervelor valutare ale Chinei.
Economiştii intervievaţi de Reuters se aşteptau ca rezervele valutare ale Chinei să rămână deasupra pragului de 3.000 de miliarde de dolari în luna ianuarie, în pofida unei scăderi cu 10,5 miliarde de dolari.
Chiar dacă pragul de 3.000 de miliarde de dolari nu este o limită de netrecut pentru autorităţile de la Beijing, pe pieţele financiare mondiale au apărut îngrijorări cu privire la viteza cu care China îşi epuizează rezervele valutare pentru a susţine moneda naţională şi a limita ieşirile de capital. Unii analişti se tem că această scădere continuă şi semnificativă a rezervelor valutare ar putea obliga Beijingul să devalorizeze moneda.
În ultimele luni, ieşirile de capital din China au accelerat, în condiţiile în care yuanul chinez s-a depreciat cu 6,6% în raport cu dolarul, aceasta fiind cea mai mare scădere anuală înregistrată de moneda chineză după 1994. Potrivit analiştilor de la Bloomberg, aproximativ 739 de miliarde de dolari au ieşit din China în primele 11 luni din 2016.
Pe parcursul anului trecut, rezervele valutare ale Chinei s-au redus cu aproape 320 de miliarde de dolari, după o scădere record de 513 miliarde de dolari înregistrată în 2015.
De asemenea, Banca Centrală a Chinei a informat că rezervele de aur au crescut până la 71,292 miliarde dolari la finele lunii ianuarie 2017, de la 67,878 miliarde dolari la sfârşitul lunii decembrie. AGERPRES