Banca centrală a Egiptului a infirmat luni că la finele lunii februarie rezervele valutare au scăzut până la 13,5 miliarde de dolari, de la 13,6 miliarde de dolari la finele lunii ianuarie. Scăderea din luna februarie a fost una modestă comparativ cu declinul de 1,4 miliarde de dolari înregistrat în luna ianuarie. Chiar şi aşa, rezervele valutare ale Egiptului rămân sub nivelul de 15 miliarde de dolari necesar pentru a acoperi timp de trei luni importurile.

‘Rezervele valutare ale Egiptului sunt în continuare la un nivel extrem de scăzut şi sub nivelul pe care Banca centrală l-a calificat anterior ca fiind nivelul minim’, a declarat William Jackson, analist la Capital Economics.

În prezent rezervele valutare ale Egiptului sunt la o treime faţă de nivelul de 36 miliarde de dolari înregistrat imediat după revoltele populare care au provocat căderea lui Hosni Mubarak la începutul lui 2011.

Noul guvern islamist de la Cairo are un plan de reforme economice pe care vrea să-l utilizeze în cursul negocierilor cu Fondul Monetar Internaţional pentru un acord stand-by în valoare de 4,8 miliarde de dolari. Un acord cu FMI ar putea debloca şi alte finanţări din partea statelor şi organizaţiilor internaţionale dar va necesita şi măsuri dure de austeritate.

Sursa: Agerpres