Rezervele valutare ale Japoniei scad cu suma record de 54 miliarde de dolari

japonia

Sursă: Dreamstime

Rezervele valutare ale Japoniei scad cu suma record de 54 miliarde de dolari la finalul lunii septembrie după prima intervenție din ultimii 24 de ani pentru a opri deprecierea rapidă a yenului.

Rezervele valutare ale Japoniei scad cu suma record de 54 miliarde de dolari

Rezervele valutare ale Japoniei au scăzut cu un nivel record de 54 de miliarde de dolari, până la 1.238 de miliarde de dolari la sfârșitul lunii septembrie, cel mai mare declin lunar înregistrat vreodată, după prima intervenție din ultimii 24 de ani pentru a opri deprecierea rapidă a yenului, arată datele Ministerului de Finanțe, publicate vineri.

Dintre rezerve, titlurile de valoare, care includ titlurile de Trezorerie ale SUA, au scăzut la 985,27 miliarde de dolari, de la 1.036 de miliarde de dolari la sfârșitul lunii august, marcând cea mai mare scădere din ultima lună. Depozitele au rămas aproape neschimbate, la 136,11 miliarde de dolari.

Rezervele valutare ale Japoniei au scăzut la cel mai scăzut nivel de la sfârșitul lunii martie 2017.

Intervenția de cumpărare yeni și vânzare dolari a avut un anumit efect

Ministrul de finanțe, Shunichi Suzuki, a declarat că intervenția de cumpărare de yeni și vânzare de dolari din 22 septembrie, care probabil a costat o sumă record de 2.840 de miliarde de yeni (20 de miliarde de dolari), a avut un „anumit efect” și a servit drept avertisment pentru speculatorii care au stat la baza prăbușirii bruște a yenului la minimul ultimilor 24 de ani în raport cu dolarul american.

„Factorii care au stat la baza scăderilor au inclus scăderi ale valorii de piață a titlurilor de valoare din cauza creșterilor mari ale randamentelor obligațiunilor, scăderi ale valorii în dolari a activelor denominate în euro pe fondul deprecierii euro față de dolar și vânzarea de valute străine în cadrul intervenției”, a declarat Suzuki reporterilor.

Observatorii pieței au declarat că depozitele pot fi folosite imediat pentru a interveni pe piață, iar orice impact al intervenției autorităților japoneze va fi de scurtă durată.

Ministerul de Finanțe nu a dezvăluit ce active au fost folosite pentru intervenția recentă

Când Japonia a intervenit la sfârșitul lunii septembrie, dolarul american a scăzut cu aproximativ 5 yeni într-un interval scurt de timp, de la zona de 145 de yeni. De atunci și-a revenit, tranzacționându-se din nou vineri peste linia psihologică importantă de 145 yeni, pe fondul precauției persistente privind o nouă intervenție.

Slăbiciunea relativă a yenului vine pe fondul perspectivelor că politicile monetare ale Statelor Unite și Japoniei vor continua să fie divergente.

Scumpirea yenului este considerată un avantaj pentru exportatori, deoarece le crește profiturile în yeni în străinătate. Dar, de asemenea, umflă costurile de import, o bătaie de cap pentru Japonia, săracă în resurse, într-o perioadă de creștere a costurilor combustibililor și a prețurilor materiilor prime, puse pe seama războiului Rusiei din Ucraina, scrie Kyodo News.