La sfârșitul lunii octombrie, rezervele valutare ale Băncii Naționale a României (BNR) au înregistrat o scădere, ajungând la 62,841 miliarde euro, comparativ cu 65,778 miliarde euro la 30 septembrie 2024.
Scăderea rezervelor internaționale ale României în octombrie 2024
La sfârșitul lunii octombrie, rezervele valutare ale Băncii Naționale a României (BNR) au înregistrat o scădere, ajungând la 62,841 miliarde euro, comparativ cu 65,778 miliarde euro la 30 septembrie 2024.
Pe parcursul lunii octombrie, BNR a înregistrat intrări totale de 2,801 miliarde euro, provenind din modificarea rezervelor minime în valută ale instituțiilor de credit și din alimentarea conturilor Ministerului Finanțelor, printre altele. De asemenea, au avut loc ieșiri de 5,738 miliarde euro, din care aproximativ 1,85 miliarde euro au fost destinate achitării ratelor și dobânzilor datoriei publice denominate în valută, restul provenind din alte plăți, inclusiv din conturile Comisiei Europene (CE).
În ceea ce privește rezervele de aur, acestea s-au menținut la 103,6 tone, cu o valoare totală estimată la 8,520 miliarde euro, în funcție de evoluția prețurilor internaționale.
Astfel, rezervele internaționale totale ale României (valute și aur) s-au situat la 71,361 miliarde euro la 31 octombrie, în scădere față de nivelul de 73,663 miliarde euro înregistrat la finele lunii septembrie.
Pentru luna noiembrie 2024, plățile scadente aferente datoriei publice în valută, directe sau garantate de Ministerul Finanțelor, sunt estimate la aproximativ 649 milioane euro.
Ce sunt rezervele internaționale?
Rezervele internaționale sunt, de fapt, active (sau resurse) externe pe care banca centrală a unei țări le poate folosi și controla.
Mai simplu spus, rezervele internaționale sunt un fel de „portofoliu” de resurse pe care băncile centrale le folosesc pentru a garanta stabilitatea financiară. Aceste active oferă legitimitate băncii centrale, adică îi oferă o bază reală pentru a crea și emite bani. Fără aceste resurse, o bancă centrală nu ar avea cum să garanteze pentru valoarea banilor pe care îi pune în circulație.
Totuși, să ai mai multe active nu înseamnă automat că vei putea crea mai mulți bani și invers – cantitatea de bani și valoarea activelor sunt gestionate separat.
Una dintre responsabilitățile principale ale unei bănci centrale este să administreze rezervele internaționale ale țării. Administrând aceste rezerve, banca centrală poate să mențină obiectivele sale importante, cum ar fi:
- stabilitatea cursului valutar (adică valoarea monedei naționale în raport cu alte monede);
- stabilitatea prețurilor (pentru a evita creșterile mari de prețuri);
Totuși, scopul principal pentru care există aceste rezerve internaționale este altul: ele oferă un fond de urgență pentru țară în caz de crize majore, cum ar fi o pandemie, o criză economică sau o recesiune.