Peste 6.000 de rezerviști, chemați la antrenamente

Armata Română a convocat peste 6.000 de rezerviști pentru antrenamente, majoritatea fiind persoane care au efectuat serviciul militar în urmă cu 20-30 de ani și care, în caz de conflict, ar putea fi mobilizate pe front. Unii dintre aceștia au cedat încă înainte de a începe exercițiile.

Ministerul Apărării Naționale (MApN) a specificat că aceste exerciții cu rezerviști sunt planificate și organizate periodic, având ca scop evaluarea nivelului de completare cu personal și echipament al unităților, precum și consolidarea coeziunii între militarii activi și rezerviști.

Cetățenii din rezerva Armatei cu domiciliul în județele Prahova și Dâmbovița au fost convocați la unitățile militare unde sunt repartizați pentru a participa la activități specifice de pregătire. Un exercițiu similar a avut loc în județul Prahova în 2009, iar în județul Dâmbovița în 2014.

Rezerviștii militari din județele Prahova și Dâmbovița participă în prezent la un amplu exercițiu de mobilizare, care se organizează periodic, la intervale de câțiva ani. Peste 6.000 de rezerviști se antrenează alături de militarii activi și își evaluează nivelul de pregătire, în special în ceea ce privește tragerile. Mulți dintre aceștia nu au utilizat arme de două decenii. Exercițiile au loc în trei poligoane din cele două județe, iar peste 90% dintre cei convocați prin ordin s-au prezentat la unitățile lor.

soldati militari romani
SURSA FOTO: Inquam Photos, George Călin

După primirea ordinelor de mobilizare acasă, rezerviștii se prezintă la unitățile militare, unde li se furnizează echipamentul necesar pentru instruire și se îndreaptă spre cele trei poligoane unde se desfășoară exercițiile.

În cadrul acestui exercițiu, peste 6.000 de rezerviști din județele Dâmbovița și Prahova se familiarizează cu noile echipamente care au intrat în dotarea unităților lor și participă la exerciții de tragere cu armament din diverse categorii.

Amenda pentru neprezentare este de aproape 4.000 de lei

Conform legislației în vigoare, rezerviștii care nu se prezintă la unitățile militare conform ordinului de chemare emis de Ministerul Apărării Naționale riscă amenzi de aproape 4.000 de lei.

Exercițiile de mobilizare sunt concepute pentru a pregăti unitățile, a explicat comandantul Bazei 2 Logistică Valahia din Ploiești, care coordonează exercițiile pentru județul Prahova.

Exercițiul a implicat doar rezerviști care au finalizat stagiul militar obligatoriu acum mai bine de 17 ani, precum și cei care au trecut în rezervă prin pensionare sau demisie, alături de un număr mai mic de rezerviști voluntari.

Nu toți rezerviștii au primit ordinul de mobilizare; selecția a fost realizată pe baza unității de apartenență, a pregătirii și a specializării fiecăruia. Conform organizatorilor exercițiului, peste 90% dintre cei care au fost chemați s-au prezentat la unitățile respective.

În județul Prahova, ultimul exercițiu de mobilizare a avut loc în 2009, iar în Dâmbovița în 2014. Conform analiștilor militari, România dispune de aproximativ 50.000 de rezerviști. Stagiul militar obligatoriu a fost eliminat din legislație în 2007, în contextul aderării României la Uniunea Europeană.