În sesiunea din acest an, absolvenţii universităţilor de medicină şi farmacie vor putea concura pe 3.810 locuri şi posturi – 2.998 locuri şi 812 posturi. Dintre cele 2.998 locuri în rezidenţiat scoase la concurs, 2.600 sunt pentru medicină, 290 pentru medicină dentară şi 108 pentru farmacie.
"Prin descentralizarea Rezidenţiatului urmărim eficientizarea pregătirii în concurs. În premieră, subiectele de examen vor fi proprii pentru fiecare universitate, dar bazate pe o tematică comună şi respectând o metodologie unică, în conformitate cu legislaţia în vigoare", a declarat Ladislau Ritli, ministrul Sănătăţii.
El a subliniat că anul acesta Ministerul Sănătăţii va pune accent pe pregătirea medicilor în specialităţile deficitare. Astfel, posturile scoase la concurs sunt, în principal, pentru medicina de urgenţă, ATI, neonatologie, oncologie, farmacie clinică, specialităţi unde nu există în prezent o acoperire suficientă cu personal calificat.
Înscrierile pentru rezidenţiat se vor face până la data de 7 octombrie, la direcţiile de sănătate publică sau la ministerele cu reţea proprie, după caz. Concursul se va desfăşura sub formă de test-grilă cu 200 de întrebări, pe o durată de patru ore.
Ocuparea locurilor în specialitate se face în ordinea punctajului de promovare obţinut pe fiecare centru universitar, în limita locurilor publicate pentru fiecare domeniu în centrul respectiv, alcătuindu-se o singură clasificare pentru fiecare domeniu.
Anul trecut, fostul ministru al sănatății, Atilla Cseke, le promitea medicilor rezidenți din anii I si II salarii de bază mai mari cu 70%, respectiv 50%, începand cu acest an, ca măsură pentru a opri exodul de medici. În 2010, salariul unui medic rezident era cuprins intre 750 și 900 de lei.