Criza financiară continuă, volatilitatea pieţelor este extremă. Analiştii se feresc să facă prognoze chiar şi pe termen scurt, experienţele din ultima perioadă confirmând că orice e posibil, nimeni nu mai este de neatins, iar lipsa de încredere afectează lichiditatea din pieţe, forţând băncile centrale la măsuri extreme. Şi totuşi, economiile emergente au avut cel mai puţin de suferit, pe de o parte tocmai din pricina gradului redus de sofisticare a sistemului financiar. Bu
Criza financiară continuă, volatilitatea pieţelor este extremă. Analiştii se feresc să facă prognoze chiar şi pe termen scurt, experienţele din ultima perioadă confirmând că orice e posibil, nimeni nu mai este de neatins, iar lipsa de încredere afectează lichiditatea din pieţe, forţând băncile centrale la măsuri extreme. Şi totuşi, economiile emergente au avut cel mai puţin de suferit, pe de o parte tocmai din pricina gradului redus de sofisticare a sistemului financiar. Bursele de acţiuni au fost primele şi cele mai serios afectate şi, în acest caz, nimeni nu a scăpat. Este vorba apoi de costul banilor, care a urcat, şi avem de-a face, la fel ca în cazul acţiunilor, cu un impact omogen la nivel global.
Lăsånd la o parte aceste efecte cu caracter global, economiile emergente au rezistat relativ bine turbulenţelor de pe pieţele financiare internaţionale. Preşedintele Băncii Centrale Europene, Jean-Claude Trichet, remarca recent rezistenţa mai mare în ţările emergente decåt în lumea industrializată, însă a punctat că nivelul de incertitudine este mai mare ca oricånd. Romånia continuă să atragă investiţii majore. Valoarea investiţiilor străine directe (ISD) a avansat cu Ă66,25%, la 5,76 miliarde euro în primele şapte luni. Investiţii importante sunt anunţate în continuare. Pirelli va investi 250 milioane de euro într-o nouă fabrică de filtre pentru motoare diesel. Holcim şi-a anunţat intenţia de a investi 400-500 milioane euro într-o unitate nouă de producţie în judeţul Cluj. Alstom, furnizor de servicii şi echipamente energetice, va construi o fabrică de 150 de milioane euro långă Bucureşti. Grupului austriac Strabag va încheia, în cåteva luni, negocierile cu autorităţile locale pentru începerea unei investiţii de 220 de milioane euro în construcţia unei fabrici de ciment în judeţul Caraş-Severin. Lafarge a cåştigat un contract de achiziţie de gips sintetic de la Complexul Energetic Turceni, care îi va permite să înceapă, în scurt timp, construcţia unei fabrici de gips-carton de 100 de milioane de euro långă Turceni. Semnale foarte bune, însă analiştii avertizează că ajustările macroeconomice se vor vedea anul viitor, iar temperarea exporturilor către UE şi scăderea consumului vor avea efecte nefaste asupra creşterii economice.