Potrivit rezultatelor finale de laborator ale Direcției Sanitar Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor (DSVSA) Călărași, fetița în vârstă de 4 ani și bunica ei au murit în Călărași după ce au consumat pește și mici. Decesul a survenit din cauza unor bacterii comune. Aceste bacterii sunt răspândite în mod obișnuit în mediul înconjurător.

Vineri, DSVSA a dezvăluit rezultatele finale de laborator în legătură cu tragicul deces al fetiței de 4 ani și al bunicii sale. Moartea s-a produs după ce au consumat pește și mici în ziua de Florii.

Rezultate șocante în cazul fetiței de 4 ani decedate

Rezultatele au fost într-o oarecare măsură surprinzătoare. Analizele au indicat absența bacteriilor cauzatoare de toxiinfecții alimentare, precum E.coli, Salmonella sau Listeria, în cazul magazinului de unde au fost achiziționate alimentele.

DSVSA Călărași a comunicat că a primit rezultatele finale de laborator pentru probele prelevate și analizate la data de 29.04.2024 în cadrul Laboratorului Sanitar Veterinar și pentru Siguranța Alimentelor Călărași. Aceste probe au fost colectate în cazul fetiței de 4 ani din comuna Spanțov, care a fost subiectul unei suspiciuni.

„Astfel, pe probele prelevate din magazinul alimentar, pește congelat și mici, pentru determinarea de agenți cauzatori de toxiinfecții alimentare E.coli, Salmonella spp, Listeria monocytogenes, Stafilococi coagulazopozitivi, Enterobacteriaceae rezultatele sunt negative”, arată DSVSA Călărași.

boala, bacterie
SURSĂ FOTO: Dreamstime

Bacteria a fost găsită chiar la domiciliul familiei

Inspectorii au arătat că în ceea ce privește rezultatul pe probe prelevate din alimentele preparate, găsite la domiciliu familiei în data de 29.04.2024 și aici nu sunt suspiciuni. Rezultatele sunt negative privind detecția de E.coli, Salmonella spp, Listeria monocytogenes, Stafilococi coagulazopozitivi.

Singurele bacterii la care analizele și care au fost asociate cu decesul fetiței și al bunicii sale sunt cele din clasa Enterobacteriaceae. Acestea au fost găsite în casa familiei.

”În probele prelevate la domiciliul familiei, din peștele și carnea preparate în casă, au fost identificate bacterii din clasa Enterobacteriaceae, peste limita admisă. Frecvent, se constată o creștere a Enterobacteriaceelor în cazul condițiilor improprii de manipulare și pregătire a produselor alimentare”, precizează DSVSA Călărași.

Bacteria ucigașă se găsește și în mediu

Instituția a informat că ”rezultatele analizelor au fost transmise instituțiilor abilitate ale statului implicate în anchetă”.

Enterobacteriaceae reprezintă o clasă extinsă de bacterii. Acestea sunt întâlnite în mod obișnuit în mediu. Ele includ specii precum Klebsiella sau Salmonella.

Acestea pot cauza toxiinfecții alimentare. Ele se produc în special la copii sau la persoane cu sistem imunitar slăbit. Așa s-ar fi întâmplat în cazul fetiței de 4 ani și al bunicii sale. Cele două și-au găsit sfârșitul din cauza acestor bacterii comune.