Deficitele de cont curent au reprezentat o frână pentru economia Greciei timp de decenii, fiind plătite cu împrumuturi şi investiţii de capital din afara ţării.
Deficitul de cont curent a ajuns la 15% din PIB în 2008, după intrarea Greciei în zona euro. Dar criza datoriilor a ajutat Atena să corecteze dezechilibrele şi a ajutat ţara să înregistreze anul trecut un excedent de cont curent de 1,24 miliarde de euro, sau aproximativ 0,7% din PIB.
Veniturile din turism au urcat în 2013 cu 15%, la nivelul record de 12 miliarde de euro, în timp ce importurile s-au diminuat. Economiştii se aşteaptă ca Grecia să înregistreze excedent şi în acest an.
'Pentru 2014 ne aşteptăm la excedent de cont curent deoarece importurile rămân scăzute iar exporturile şi turismul sunt în creştere', a declarat economistul Platon Monokroussos de la Eurobank.
Importurile de bunuri au scăzut în perioada 2008-2013 cu 54%. Anul trecut, exporturile de bunuri, cu excepţia produselor petroliere, au urcat cu 2,1%, la 14,2 miliarde de euro, ajungând la acelaşi nivel ca în 2008.
Obţinerea de către Grecia a unui excedent de cont curent în 2013 a fost sprijinită şi de creditorii internaţionali care au redus la jumătate ratele dobânzilor anul trecut, la aproximativ şase miliarde de euro.
Grecia, care în 2010 a devenit prima ţară din zona euro ce a cerut ajutor extern, nu reuşeşte să revină pe creştere, chiar dacă a primit două pachete de asistenţă financiară totalizând 240 de miliarde de euro (318 miliarde de dolari) şi o reducere a datoriei de circa 100 de miliarde de euro.