Alegerile parlamentare au venit și au trecut, cu surprizele, învingătorii și învinșii de rigoare. Puțină lume știe însă că un fost vice-premier, care a ocupat pentru puțin tip chiar și scaunul de Prim – ministru interimar, a participat la aceste alegeri din poziția de candidat independent.
Gabriel Oprea, fostă stea a politicii românești în urmă cu doar cinci ani, a abordat și a depășit alegerile parlamentare într-o anonimitate totală.
N-a obținut nici 800 de voturi
Dacă puțină lume a știut că fostul vice-premier, în timpul guvernului Ponta, a bătut la ușile Parlamentului în data de 6 decembrie 2020, și mai puține au fost voturile pe care le-a obținut.
Astfel, Gabriel Oprea se poate lăuda că a obținut la ultimele alegeri parlamentare, din poziția de candidat independent, 796 de voturi, care reprezintă 0,01% din totalul celor exprimate în circumscripția în care a candidat.
Gabriel Oprea este un politician și fost ofițer român, lider al partidului UNPR, fost ministru al Apărării Naționale (23 decembrie 2009 – 7 mai 2012) și fost ministru al Afacerilor Interne (22 decembrie 2008 – 12 ianuarie 2009 și 5 martie 2014 – 9 noiembrie 2015).
Formațiunea politică pe care a condus-o s-a format în urma racolării a mai multor parlamentari, ajungând să aibă un rol foarte important în aritmetica parlamentară a acelor vremuri, fără să fi fost însă validată de votul alegătorilor.
A guvernat și cu unii, și cu alții
Astfel, în 2008, membrii de partid ai PSD, PNL și PC, precum și ai altor fracțiuni, reprezentanți în Parlament, au ieșit din grupările lor, din cauza sprijinului pentru președintele Traian Băsescu.
Ei au format grupul parlamentar al independenților. În mai 2010, aceștia s-au unit și au format UNPR, care, aliat cu PD-L și UDMR, a participat la guvernare.
Ulterior, UNPR a schimbat tabăra și a contribuit decisiv la răsturnarea, în 2012, a Guvernului Boc, pentru ca apoi să participe la guvernare sub egida Guvernului Ponta – USL.
La alegerile parlamentare din decembrie 2012, UNPR a câștigat în alianță cu PSD, PNL și PC zece locuri în Camera Deputaților și cinci locuri în Senatul României. Din cauză că nu au avut numărul minim de parlamentari pentru a forma un grup parlamentar (12 deputați, 7 senatori), parlamentarii UNPR s-au alăturat grupului PSD.
Ei au votat în favoarea guvernului condus de Victor Ponta. Astfel, președintele partidului, Gabriel Oprea a devenit vicepremier.