Rezultate alegeri SUA. Deznodământul tensionatelor alegeri din SUA se prefigura din ce în ce mai clar, în ultimele ore, pe măsură ce numărătoarea voturilor s-a apropiat de final. Totuși, suspansul a fost păstrat până în ultima clipă. Chiar acum are loc o totală răsturnare de situație în Pennsylvania, unde Biden tocmai a preluat conducerea.
Rezultate alegeri SUA. Joe Biden preia conducerea și în Pennsylvania și conduce acum în toate cele patru state care vor decide președintele SUA. Poate câștiga cu oricare două dintre ele sau numai cu Pennsylvania.
Rezultate alegeri SUA. Procesul de vot pentru alegerea celui de-al 46-lea preşedinte al Statelor Unite ale Americii a ajuns la final. Americanii au avut de ales între preşedintele în exerciţiu, republicanul Donald Trump, care aspiră la al doilea mandat, şi candidatul Partidului Democrat, Joe Biden.
UPDATE:
UPDATE. Patru state mai sunt în joc în acest moment în alegerile prezidențiale americane din 2020: Arizona (11 voturi), Carolina de Nord (15 voturi), Georgia (16 voturi), Nevada (6 voturi) și Pennsylvania (20 de voturi), iar scorul candidaților este de 253 la 214 pentru Joe Biden.
Arizona – Joe Biden conduce la o diferență de 47.052 de voturi
Carolina de Nord – Donald Trump conduce la o diferență de 76.737 de voturi
Georgia – Joe Biden conduce la o diferență de 917 de voturi
Nevada – Joe Biden conduce la o diferență 11.438 de voturi
Pennsylvania – Biden tocmai a preluat conducerea
Dacă aceste cifre se mențin până la terminarea numărătorii, atunci Joe Biden câștigă alegerile prezidențiale cu 286 de voturi la 252, în Colegiul Electoral.
Protecție suplimentară pentru Joe Biden
Joe Biden va primi protecţie suplimentară din partea Secret Service, pentru a rămâne la Chase Center din Wilmington, unde îşi are în prezent sediul împreună cu echipa sa, sub protecţia unei duzini de agenţi, scrie Washington Post, citând surse rămase anonime.
Potrivit cotidianului, agenţi suplimentari vor fi trimişi la centrul de convenţii pentru a creşte securitatea în acea incintă începând de vineri, în timp ce Biden se pregăteşte să rostească un discurs foarte important. Decizia vine în contextul în care, pe măsură ce rezultatele numărătorii încep să vină în state precum Pennsylvania și Georgia, șansele pentru o victorie a lui Biden cresc semnificativ.
Cursa rămâne extrem de strânsă
Deși distribuția votului final în Colegiul Electoral ar putea să nu arate un vot atât de strâns, cursele individuale în state precum Pennsylvania, Arizona și Georgia continuă să fie extrem de tensionate, mai ales în contextul în care Donald Trump continuă să piardă procente în statele absolut esențiale pentru realegerea sa.
Însă lucrurile sunt tensionate nu doar în ce privește alegerile la nivel prezidențial – la Senat, acolo unde democrații sperau să preia controlul în contextul unei hărți favorabile pentru ei, se pare că rezultatul va fi o menținere a controlului republican sau o egalitate perfectă de 50-50. În Camera Reprezentanților, de asemenea, democrații ar urma să piardă câteva mandate, dar să păstreze majoritatea, deși așteptările acestora erau că își vor controlul asupra camerei inferioare.
Republicanii se delimitează de liderul lor
După închiderea urnelor, estimările arătau că anunţarea câştigătorului ar putea dura zile.
La acest scrutin, peste 100 de milioane de americani au votat anticipat din cauza pandemiei de COVID-19, ceea ce facea întârzierea în numărarea tuturor voturilor ca fiind foarte probabilă.
Doi senatori apropiaţi de Donald Trump au avertizat joi că republicanii ar putea respinge legitimitatea rezultatelor la alegerile prezidenţiale dacă ele îi sunt defavorabile preşedintelui american.
În timp ce câţiva aleşi republicani s-au delimitat de acuzaţiile de fraudă lansate, fără dovezi, de Donald Trump după scrutinul de marţi unde s-a confruntat cu democratul Joe Biden, senatorii Lindsey Graham şi Ted Cruz l-au apărat cu înverşunare pe preşedinte la postul de televiziune Fox News.
Trump, cenzurat în direct
Mai multe televiziuni americane au decis joi seară să întrerupă difuzarea în direct a declaraţiilor preşedintelui Donald Trump, considerând că acesta dezinformează populaţia.
Mai mulţi aleşi republicani s-au delimitat de acuzaţiile de ”fraudă” în alegeri lansate de preşedintele american Donald Trump.
„Aceasta devine nebunie”, a spus Adam Kinzinger, un congresman din Illinois, apreciind că preocupările legitime cu privire la fraudă ar trebui tratate legal. El a avertizat de asemenea asupra răspândirii ”dezinformării”.
Preşedintele Donald Trump a reiterat joi că va câştiga alegerile prezidenţiale din SUA, pe care democraţii încearcă să i le ”fure”, a acuzat el din nou, fără a prezenta vreo dovadă concretă în acest sens.
Joe Biden nu are nicio îndoială asupra victoriei
”Dacă număraţi voturile legale, eu câştig uşor. Dacă număraţi voturile ilegale, ei pot încerca să ne fure alegerile”, a declarat preşedintele SUA, în cadrul unei conferinţe de presă la Casa Albă, după ce s-a declarat deja învingător în noaptea de marţi spre miercuri.
”În pofida amestecului, care nu a mai fost văzut niciodată în alegeri, al mass-media, al comunităţii de afaceri şi al giganţilor tehnologiei, am câştigat cu scoruri istorice şi sondajele au greşit în mod deliberat”, a continuat Trump.
Candidatul democrat pentru Casa Albă, Joe Biden, a declarat joi că nu are „nicio îndoială” cu privire la victoria sa asupra lui Donald Trump, odată ce toate rezultatele vor fi cunoscute, în timp ce rivalul său republican contestă în justiţie operaţiunile de numărare a voturilor.
Ironii la adresa lui Trump
Tânăra activistă suedeză de mediu Greta Thunberg l-a ironizat joi pe Donald Trump după ce acesta a cerut într-o postare pe Twitter oprirea numărării voturilor la alegerile din SUA, folosind exact cuvintele cu care preşedintele american în exerciţiu a atacat-o în decembrie anul trecut, relatează The Guardian.
„Atât de ridicol. Donald trebuie să lucreze la problema cu controlul furiei, apoi să meargă, aşa cum se făcea odată, la un film bun cu un prieten! Relaxează-te, Donald! Relaxează-te!”, a scris Greta Thunberg pe Twitter, distribuind o postare scurtă şi furioasă a lui Donald Trump prin care cerea oprirea numărării voturilor.
Postarea activistei de 17 ani a devenit virală, în zece ore fiind distribuită de peste 300.000 de ori.
În decembrie 2019, după ce Greta Thunberg a fost numită ‘Omul anului’ de revista Time, Trump a atacat-o pe tânăra activistă a mediului, îndemnând-o să-şi rezolve „problema cu controlul furiei şi „să meargă, aşa cum se făcea odată, la un film cu un prieten”.
„Relaxează-te, Greta! Relaxează-te!”, a mai scris atunci Trump în postarea de pe Twitter, care începea prin a declara „ridicol” premiul acordat de Time.