Grupul Renault a primit o lovitură usturătoare din partea European New Car Assessment Programme. Noul protocol de testare a venit cu rezultate foarte slabe pentru două dintre cele mai populare maşini ale grupului francez: modelele electrice Dacia Spring şi Renault Zoe.
Veşti proaste pentru Dacia şi Renault!
Modele electrice populare ale grupului Renault nu au fost pe placul Euro NCAP
Modelele Dacia Spring şi Renault Zoe au înregistrat rezultate slabe la testele Euro NCAP. După noul protocol de testare, Dacia Spring a primit o singură stea, iar modelul Renault Zoe a primit un rating zero în cadrul European New Car Assessment Programme, potrivit agenţiei Reuters.
Cele două modele electrice ale grupului Renault se situează pe ultimele locuri cu prilejul ultimei runde de teste efectuate de Euro NCAP în 2021, după alte două vehicule marca Dacia: Logan şi Sandero Stepway, transmite şi agenţia AFP.
“Renault era odată sinonim cu siguranţa. Însă, aceste rezultate dezamăgitoare pentru Zoe şi Dacia Spring arată că acum siguranţa a devenit o victimă colaterală în tranziţia grupului spre automobilele electrice”, afirmă Michiel van Ratingen, secretarul general al Euro NCAP.
El a reamintit că primul autoturism care a primit vreodată cinci stele la testele NCAP a fost Renault Laguna, în anul 2001. În schimb, în ultimul an, constructorul auto francez a demarat un ambiţios program de reducere a costurilor şi relansare a performanţelor, decizia venind după mai mulţi ani de strategie ambiţioasă de expansiune globală.
Ce probleme au fost sesizate la Renault Zoe şi Dacia Spring?
Renault Zoe oferă “o slabă protecţie împotriva accidentelor, o protecţie insuficientă a pietonilor şi îi lipseşte o tehnologie anti-coliziune”, notează reprezentanţii Euro NCAP. Modelul electric foarte popular, lansat în 2013, a beneficiat în 2020 de un ultim facelift şi a primit şi o bateria îmbunătăţită. În schimb, airbagul lateral care proteja capul şi toracele a fost înlocuit cu unul mai puţin eficient, explică Euro NCAP.
Pe de cealaltă parte, Dacia Spring, cel mai ieftin model electric din Europa, a avut rezultate “problematice” la testele de impact, transmit reprezentanţii instituţiei. Euro NCAP vorbeşte în special despre “riscul ridicat de răniri grave la piept pentru şofer şi la cap pentru pasagerii din spate în caz de coliziune frontală şi o protecţie limitată a pieptului în caz de coliziune laterală”.
Precizările venite din partea companiei Dacia
Ca răspuns la aceste rezultate, compania Dacia a precizat că modelul electric Spring “este o maşină sigură din segmentul A. Ea este omologată şi conformă cu reglementările europene de securitate. Dacia nu şi-a propus să cucerească cât mai multe stele EuroNCAP.
Aceasta ar însemna dotarea vehiculului cu tehnologii şi echipamente, precum anumite sisteme de asistenţă la conducere, pe care clienţii noştri nu vor să le utilizeze sau să plătească pentru ele în prezent”.
Renault Zoe este a treia cea mai bine vândută maşină electrică la nivel european, în primele 10 luni ale lui 2021, după Tesla Model 3 şi Volkswagen ID.3. Iar Dacia Spring a înregistrat 15.000 de comenzi în primul semestru al acestui an, cu livrare în toamnă.
Modele care au primit cinci stele din partea Euro NCAP în această rundă de teste
Vorbind despre rezultate mult mai bune, au existat şi maşini care au primit cinci stele la ultimele teste Euro NCAP din acest an.
Este vorba despre Subaru Outback, Nissan Qashqai, Mercedes EQS şi Genesis E80, Fiat 500 şi Skoda Fabia.