Nurofenul poate da rezultate fals pozitive la DrugTest

Un șofer a fost testat fals pozitiv la DrugTest, după ce a luat o pastilă de Nurofen. I-a fost suspendat permisul de conducere, deși rezultatul probei de sânge este negativ.

Ba chiar s-a întocmit un dosar penal pe numele lui. Totul s-a întâmplat acum o lună de zile. A cheltuit 1488 de lei pe analizele de sânge, dar totul a fost în zadar.

„Pe data de 06 iunie, am fost oprit la un filtru, am efectuat testul și în urma unui Nurofen luat la o diferență de patru ore am ieșit pozitiv. O pastilă de Nurofen Plus. Am fost dus să fac testele, unde am fost ținut undeva la două ore.

S-a întocmit un dosar penal pe numele meu. Mi-a fost reținut permisul, cu dovadă, fără drept de circulație. Am primit rezultatele la probele biologice, după o săptămână, dar au trebuit plătite. 1488 de lei au fost. Rezultatul este negativ.

După o lună de zile, în care am umblat în fiecare zi peste tot, de-abia azi am aflat că s-au trimis aceleași teste la Iași, să se mai facă încă o dată. Am înțeles că domnul procuror ar fi cerut să se administreze probele, din nou, la Iași și bănuiesc că trebuie să plătesc iar 1488 de lei către Iași”, a spus șoferul într-o intervenție TV la Antena 3 CNN.

El are nevoie de permisul auto pentru că tatăl său este bolnav și nu se poate deplasa singur până la spital sau la medicul de familie.

„Tatăl este la pat. A avut operație de menisc, care a fost nereușită. De atunci, de-abia cu cârjele, să zicem, că se mai descurcă puțin. În rest, deloc”, a zis el.

Nurofen Plus
SURSA FOTO: nurofen.ro

Anumite medicamente pot avea efecte psihoactive

Anumite medicamente pot avea efecte psihoactive. De aceea, Poliția Română recomandă șoferilor să verifice prospectul medical înainte de a se urca la volan. Chiar dacă există substanţe chimice ce nu sunt incluse pe „lista neagră” a substanţelor interzise, ele pot cauza reacţii fals-pozitive la DrugTest:

  • amfetamine: medicamente pentru diabet, antiemetice, antibiotice, antialergice;
  • cannabinoizi: antiinflamatorii, antivirale;
  • barbiturice: antiinflamatorii;
  • opiacee: antitusive (multe medicamente utilizate pentru răceală şi gripă conţinând codeină, care pozitivează testele rapide), antibiotice, antialergice, antiepileptice, vasodilatatoare.

Petiție pentru schimbarea legislației

În trecut, șoferii români aveau posibilitatea de a-și face analize de sânge pentru a-și demonstra nevinovăția. Acum, însă, nu mai au această posibilitate. În prezent, peste o sută de mii de români cer schimbarea legislației.

Nu mai vor să li se suspende permisele auto până la afișarea rezultatelor analizelor de sânge, mai ales că testele utilizate în cadrul Poliţiei Române sunt teste rapide de screening sau de orientare.

Ele nu sunt teste de diagnostic sau de certitudine, aşa cum sunt analizele efectuate în cadrul INML sau IML. Numai în 2023 peste 1.200 de teste al DrugTest (dintr-un total de 3.000 de teste pozitive) au fost fals-pozitive.

„Dacă această OUG rămâne în picioare, zeci de mii de șoferi vor fi învinovățiți pe nedrept și nu își vor mai putea folosi permisul de conducere luni de zile.

Unii dintre ei își câștigă existența de pe urma permisului, iar alții depind de el ca să ajungă la serviciu”, se arată în petiția declic.ro, semnată deja de peste 116.000 de români.

Statul pare totuşi să dea înapoi, după cum puteţi citi chiar aici.