Anul trecut a fost unul excepțional pentru cel mai mare producător național de gaze naturale din România, care a obținut rezultate financiare record atât în ceea ce privește afacerile derulate, cât și din punct de vedere al rezultatului net.
În 2017, cifra de afaceri a Romgaz a crescut cu aproape 35% față de anul precedent, ajungând la o valoare de aproape un milliard de euro (4,58 miliarde de lei). Nivelul cifrei de afaceri atinse în 2017 de Romgaz este cel mai mare din ultimii 13 ani, conform datelor analizate de Capital.ro, și este posibil să fie cel mai mare din istoria companiei.
Și profitul net a cunoscut o creștere fără precedent, ajungând la cifra record al ultimiilor 12 ani, și anume la 1,86 miliarde de lei, cu 82% mai mare decât cel raportat în anul precedent.
Conform datelor analizate de Capital.ro, cel mai bun rezultat obținut de Romgaz înainte de anul 2017, din punct de vedere al profitul net, a fost înregistrat în anul 2014, atunci când rezultatul net a atins cifra de 1,409 miliarde de lei. În 2017, profitul net a doborât recordul anterior (din 2014) cu peste 32%.
În ceea ce privește cifra de afaceri, de asemenea, cel mai bun rezultat obținut înainte de 2017 a fost consemnat tot în 2014, an în care afacerile Romgaz s-au apropiat de 4,5 miliarde de lei (4,49 miliarde de lei). „Creşterea cifrei de afaceri provine din majorarea cu 32,6% a veniturilor din vânzarea gazelor naturale, atât a celor din producţia Romgaz, cât şi a celor achiziţionate în vederea revânzării şi din asocieri, precum şi din majorarea veniturilor din vânzarea de energie electrică (38%) şi servicii de înmagazinare gaze în depozite (46,44%)”, se arată în comunicatul transmis Bursei de Valori București, în care compania a prezentat raport financiar preliminar.
Performantele operationale si financiare ale Romgaz în anul incheiat la 31 decembrie 2017 au crescut semnificativ atât în ceea ce privește raportarea la perioadele anterioare cât și la programele stabilite la începutul anului, anul 2017 fiind cel mai bun înregistrat de Romgaz de la listarea la Bursa de Valori Bucuresti și London Stock Exchange (LSE), arată Romgaz în sursa citată.
Producţia de gaze naturale a fost de 5,158 miliarde mc, cu 939 milioane mc mai mare decât producţia realizată în 2016 (+22,2%), creşterea fiind stimulată de temperaturile mai scăzute de la începutul anului 2017 şi de creşterea cererii de gaze pentru producerea de energie electrică, se arată în raportul anual preliminar al companiei.
Și livrările de gaze proprii au fost mai mari în anul 2017 faţă de anul precedent cu 32,7%. Veniturile din înmagazinarea gazelor naturale au crescut cu 46,44%, fiind estimate la 505,76 milioane de lei, ca urmare a vânzării, în anul 2017, a unei cantităţi de gaze proprii din depozite mai mari cu 56,4%.
Cantitatea de energie electrică produsă de Romgaz în 2017 a crescut cu 14,5% şi este în strânsă legătură cu producţia redusă din surse hidro şi regenerabile, precum şi cu perioada de caniculă prelungită, cu programul de reparaţii şi mentenanţă a unor grupuri termo şi indisponibilizarea unor capacităţi de producţie din zona termo şi nuclear.
Veniturile din vânzarea de energie electrică au atins valoarea de 464,17 milioane de lei, în creştere cu 38% faţă de anul 2016. Cota de piaţă a producţiei de energie electrică a fost de 2,95%, conform informaţiilor Transelectrica. În anul 2017, Romgaz a realizat investiţii în valoare de 781,77 milioane lei, în creştere cu 57,07% faţă de nivelul realizat în anul precedent.
Romgaz S.A. este cel mai mare producător şi principal furnizor de gaze naturale în România, principalele segmente ale activităţii sale fiind explorarea, producţia de gaze naturale şi furnizarea de gaze naturale, înmagazinarea de gaze şi producerea de energie electrică. Compania este listată la bursă, atât la Bucureşti, cât şi la Londra, acţionarul majoritar fiind statul român, cu 70% din acţiuni.
Anul trecut, până la jumătatea lunii decembrie, compania a fost condusă de Virgil Metea. În ultimii patru ani, Virgil Metea a reuşit să coordoneze câteva proiecte importante, iar rezultatele sunt pe măsură: descoperirea celui mai mare zăcământ on-shore de gaze din ultimii 30 de ani sau pregătirea celei mai mari investiţii realizate de o companie de stat în domeniul producţiei de energie.
„Mi s-a reproşat creşterea preţului la gaze, arătata de Comisia de Control a ANRE, şi rezultatele controlului Curţii de Conturi„, ne-a transmis Virgil Metea, la data la care i s-a cerut demisia.
În toamna anului trecut, revista Capital a acordat companiei Romgaz marele premiu al categoriei „Cele mai bune companii din industria energetică” în cadrul Galei Premiilor Industriei Românești. Rezultatele finciare anunțate astăzi de companie confirmă faptul că premiul a fost unul meritat.