"Rezultatele noastre din trimestrul patru au fost afectate de declinul vânzărilor în Europa, amânarea livrărilor comenzilor existente la divizia de echipamente medicale şi alte problema la divizia de corpuri de iluminat. Suntem prudenţi în legătură cu perspectivele din 2012 ţinând cont de incertitudinile cu care se confruntă economia mondială şi în special Europa", a afirmat directorul general al grupului olandez, Frans van Van Houten.

În perioada octombrie-decembrie 2011, vânzările Philips au scăzut cu 3,4%, la 6,721 miliarde de euro, în timp ce analiştii estimau vânzări de 6,627 miliarde de euro. Compania olandeză a raportat o pierdere netă de 160 milioane de euro în trimestrul patru din 2011, un declin de 625 milioane de euro comparativ cu perioada similară din 2010, din cauza veniturilor mai scăzute la divizia de echipamente medicale şi la divizia de corpuri de iluminat precum şi a unei pierderi de 272 milioane de euro la operaţiunile Philips din domeniul televizoarelor.

Frans van Houten a declarat luni pentru CNBC că Philips Electronics va căuta să se extindă în afara Europei şi şi-a exprimat încrederea că în acest trimestru va fi încheiată tranzacţia prin care operaţiunile Philips din domeniul televizoarelor vor fi transferate unei noi companii, la care 70% din acţiuni vor fi controlate de producătorul de monitoare TPV din China, iar restul de 30% de Philips.

Producătorul olandez de echipamente electronice va înregistra o pierdere contabilă în urma tranzacţiei de 270 milioane de euro (370 milioane de dolari) în trimestrul patru din 2011, după costuri de 110 milioane de euro în acest an. TPV va fabrica şi vinde produse sub brandul Philips în afara Statelor Unite, unde deja Philips a încheiat o tranzacţie similară cu grupul Funai.

Philips este cel mai mare producător mondial de corpuri de iluminat şi numărul trei în lume în domeniul echipamentelor medicale. Philips are aproximativ 119.000 de angajaţi în peste 60 de ţări.
Sursa: Agerpres