Majoritatea instituţiilor financiare au înregistrat o diminuare a profitului în primul trimestru din 2010, multe bănci trecând chiar pe pierdere.

Activitatea instituţiilor financiare continuă totuşi să fie susţinută de veniturile din dobânzi şi comisioane, o con­tribuţie semnificativă având şi majorările de capital sau diminuarea cheltuielilor cu provizioane.

Dintre băncile consultate de Capital, primele două rezultate ca profit în primul trimestru (T1) al acestui an le-au înregistrat BRD, cu un profit net de 199 milioane lei, şi Unicredit Tiriac Bank, cu 64 milioane lei. Reprezentanţii BCR au refuzat să dezvăluie rezultatele separat pentru bancă, însă au comunicat un profit net de 243 milioane lei la nivel de grup BCR (care include şi BCR Banca pentru Locuinţe, BCR Asset Management, BCR Leasing, BCR Securities).

Raiffeisen Bank a reuşit în primul trimestru, conform datelor publicate de banca-mamă la Viena, un profit net de 37 milioane euro, cu 117% mai mare decât în aceeaşi perioadă din 2009, situaţie datorată în principal diminuării cheltuielilor cu provizioane.

Cel mai mare grup financiar din ţară, BCR, a înregistrat în aceeaşi perioadă o scădere de 26% faţă de trimestrul I din 2009 (când profitul grupului a fost de 330 milioane euro). La următoarea instituţie bancară după active, BRD, profitul net a scăzut cu doar 5%, la 210 milioane lei. Un declin mai mare, cu 57%, l-a înregistrat profitul Unicredit, de la 36 milioane euro, în primul trimestru al anului trecut, la 15,4 milioane euro, anul acesta.

Mai multe bănci au înregistrat pierderi în primul trimestru din 2010. Printre acestea, Banca Carpatica, Millennium, Intesa Sanpaolo, Emporiki. OTP Bank a încheiat perioada cu profit zero. La o parte din aceste bănci se efectuează sau au avut loc deja aporturi de capital (exemplu: Emporiki şi Carpatica).  Mai multe bănci au refuzat să comunice rezultatele financiare aferente primului trimestru.

Marje mai mari

Reprezentanţii Băncii Transilvania, care a înregistrat în acest trimestru o îmbunătăţire considerabilă a indicatorilor financiari, susţin că „creşterea profitului net s-a datorat în special creşterii veniturilor din marjele de creditare şi operaţiunilor financiare, precum şi din reducerea cheltuielilor cu dobânzile la împrumuturi“.

 În cazul Unicredit, reprezentanţii instituţiei amintesc printre factorii care au determinat modificări de la un an la altul „contextul unei pieţe în stagnare, pe fondul crizei, şi creşterea riscului de credit la nivelul sistemului bancar“.

„Profitul băncilor în primul trimestru a fost consistent, în jur de 100 de milioane de euro în total. E semn că s-a reluat activitatea în bănci. Provizioanele au rămas pe o tendinţă de creştere, dar profitul operaţional a depăşit bine pierderea financiară. A început să meargă creditul şi s-a reluat activitatea bancară pe mai multe segmente“, a declarat Nicolae Cinteză, directorul general al Direcţiei Supraveghere din BNR. Anul trecut, sistemul bancar a înregistrat un profit net de 772 de milioane lei (sub 200 de milioane euro), în condiţiile în care 22 de instituţii de credit au avut câştiguri cumulate de peste două miliarde de lei şi 20 de bănci au suferit pierderi care au depăşit un miliard de lei.

214-52631-capital_21.jpg