Performanţele instituţiilor financiare nu au fost umbrite decât de ştirile proaste din pieţele externe

Evoluţie agitată la Bursa de Valori din Bucureşti în ultima săptămână, influenţată favorabil de rezultatele financiare publicate de Banca Transilvania şi BRD Groupe Société Générale.

Creşterile din primele şedinţe au fost anulate de scăderile importante înregistrate pe finalul săptămânii, la fel ca în majoritatea pieţelor externe de capital. Indicii BET şi BET C au închis cu un câştig uşor, de 0,81%, respectiv 0,52%, în timp ce acţiunile societăţilor de investiţii financiare au scăzut cu aproape două procente.
Scăderile înregistrate pe principalele burse, atât din pieţele consacrate, cât şi din cele regionale, au fost determinate în continuare de problemele din piaţa creditelor. Dacă până acum eram obişnuiţi ca aceste informaţii negative să vină dinspre piaţa americană, joi, pieţele financiare au fost zdruncinate serios de ştirea prin care BNP Paribas anunţa că a suspendat temporar operaţiunile de adeziune şi de răscumpărare pentru trei dintre fondurile administrate, care aveau expunere pe piaţa americană de credit. Deşi nu se cunoaşte exact care este influenţa asupra companiilor financiare care au expunere pe acest segment, acestea au înregistrat scăderi importante, de 3-4% pe şedinţă, în ultimele două zile ale săptămânii. Scăderea de la Bucureşti se datorează mai degrabă sentimentului negativ decât unei influenţe directe, având în vedere că societăţile listate nu au expunere pe piaţa creditelor ipotecare externe. În plus, piaţa autohtonă este mult prea mică pentru prezenţa fondurilor de investiţii care acţionează la nivel global.

Seria de raportări financiare semestriale a continuat şi în săptămâna recent încheiată, încă opt societăţi publicând aceste situaţii până la finalul şedinţei de joi. Cele mai aşteptate raportări au fost aferente sectorului bancar, unde se estimau rezultate financiare în creştere.

Surpriza a venit din partea BRD Groupe Société Générale, care a obţinut un profit net în primele şase luni de 417 milioane lei, în creştere cu 32%, în termeni nominali, faţă de perioada similară din 2006, în timp ce veniturile totale au crescut cu 47%. Profitul pe acţiune obţinut în ultimul trimestru este de 0,357 lei, acesta fiind cel mai bun nivel istoric. Acţionarii BRD au obţinut un câştig de peste 63% în ultimul an din aprecierea cursului de tranzacţionare. În cazul Băncii Transilvania, rezultatele au fost şi mai bune: o rată de creştere a profitului de 35%, la 79,5 milioane lei, în timp ce veniturile totale au urcat cu aproape 70%.
La nivelul actual de tranzacţionare, indicatorul PER are valoarea de 25 pentru cele două societăţi bancare, valoare mai ridicată decât cele caracteristice pieţelor externe, justificată de ratele de creştere mai mari pentru profit.

VAE Apcarom a reuşit o creştere cu 52% a cifrei de afaceri, dar profitul a scăzut cu 14% faţă de semestrul I din 2006, iar Flamingo International a trecut pe profit în acest semestru, de la o pierdere de peste şase milioane lei în perioada similară de anul trecut. 

JURNAL DE INVESTITOR

Globalizarea pieţelor

58-5247-untitled1.jpg6 august 2007. Săptămâna aceasta sunt aşteptate rapoarte importante în piaţă de la bănci. BRD dă startul. Cifrele excelente din bilanţ au depăşit chiar şi prognozele analiştilor. Banca a înregistrat în primul semestru un profit net de 417 mil. lei, în creştere cu 32% faţă de primele 6 luni din 2006, reţeaua a ajuns la 704 unităţi, iar ROE s-a apreciat de la 30% la 38,1% în ultimele trei luni. Evoluţia excelentă era de aşteptat, având în vedere conjunctura favorabilă: BRD investise masiv în extinderea teritorială în 2006 şi începea anul cu un avans semnificativ în faţa primei bănci din sistem, BCR. Pe de altă parte, BCR intra într-un proces complex de integrare în structurile Erste. Astfel, BRD a avut cale liberă pentru a face profit bun, depăşind chiar câştigul BCR în primul semestru.

7 august. Banca Transilvania vine cu cifre la fel de bune: profitul net a urcat +35%, până la 79 milioane de lei, activele cu 22%, până la circa 10 miliarde lei, iar reţeaua a ajuns la 385 de sucursale, banca adăugând 44 de unităţi noi în acest an.
 

8 august. Piaţa a urcat azi pe fondul rezultatelor bune anunţate de companii şi impulsionată de evoluţia bună a pieţelor externe. Aprecieri semnificative au fost pe BRD +6%, cotaţia băncii mergând din maxime în maxime, fiind atins azi nivelul de 30 lei, BRK +5,3%, TLV +2,14%, SIF2 +5,2%, SIF5 +3%. O piaţă verde şi în Europa de Vest: +1,65% în Austria, +2,3% în Franţa, +1,23% în Germania, +2,3% în Spania, +2,5% în Elveţia, +1,35% în Anglia. În SUA, DJIA a câştigat 153 puncte (+1,14%), până la 13.657 puncte.

9 august. Se întâlnesc două forţe contrare în piaţă: evoluţia pozitivă a companiilor româneşti şi efectul globalizării pieţelor, ciocnire din care cea de-a doua iese câştigătoare. Deşi rapoartele companiilor listate arată bine, evoluţiile la nivel global sunt negative şi au un impact mai puternic. Cu DAX, -2%, CAC 40, -2,17%, FTSE, -1,2%, DJIA, -2,3%, BVB nu poate merge decât în jos. Doar China are puterea să meargă pe contrasens, SSEC adăugând +1,5%.

10 august. Sfârşit de săptămână roşu: corecţii semnificative pe aproape toate pieţele.
58-5246-untitled3.jpg