UniCredit, cel mai mare grup bancar italian, a raportat joi o creştere cu 26% a profitului trimestrial, datorită câştigurilor mai ridicate din tranzacţionare, care au compensat scăderea veniturilor din dobânzi, transmit Reuters şi Bloomberg. De asemenea, banca şi-a menţinut obiectivele financiare pentru acest an (venituri de 18,7 miliarde de euro), datele reflectând succesul planului strategic al directorului general Jean Pierre Mustier.
În trimestrul trei din 2019, profitul net a urcat la 1,1 miliarde de euro (1,2 miliarde de dolari), pe fondul reducerii provizioanelor pentru creditele neperformante. Veniturile au totalizat 4,7 miliarde de euro în perioada iulie – septembrie 2019, datorită câştigurilor mai ridicate din tranzacţionare, care au compensat scăderea veniturilor din dobânzi. Analiştii se aşteptau la un profit net de 1,01 miliarde de euro, la venituri de 4,57 miliarde de euro.
În linie cu strategia lui Jean Pierre Mustier de vânzare a activelor care nu sunt de bază, UniCredit a anunţat că şi-a vândut participaţia de 8,4% la Mediobanca, obţinând 758 de milioane de euro.
UniCredit şi-a majorat la 30 septembrie 2019 indicele de adecvare a capitalului Tier 1 la 12,6% şi şi-a redus procentul de credite neperformante din totalul împrumuturilor la 5,7%, cel mai bun nivel în rândul băncilor italiene. Mustier vrea acum să reducă expunerea băncii la Italia, a treia economie a zonei euro, o strategie menită îmbunătăţirii condiţiilor de finanţare. Mustier va prezenta un nou plan de afaceri pe data de 3 decembrie, numit „Team 2023”.
În trimestrul trei din 2019, UniCredit şi-a redus deţinerile de obligaţiuni guvernamentale italiene cu 3,6 miliarde de euro.
De la numirea lui Jean Pierre Mustier în fruntea UniCredit, în 2016, banca italiană a demarat un vast proces de reorganizare care s-a reflectat în mod pozitiv asupra rezultatelor sale financiare şi solidităţii capitalului. UniCredit a derulat o majorare de capital de 13 miliarde de euro, a vândut mai multe active şi credite neperformante în valoare de 17,7 miliarde euro şi a eliminat 14.000 de posturi.
UniCredit SpA este prezent în 17 ţări din lume, cu peste 8.500 de sucursale şi 147.000 de angajaţi. UniCredit este unul dintre cele mai mari grupuri bancare din Europa Centrală şi de Est, unde realizează aproximativ 16% din veniturile sale. În România, grupul UniCredit este prezent prin UniCredit Bank, UniCredit Consumer Financing, UniCredit Leasing Corporation, UniCredit Insurance Broker, UniCredit Leasing Fleet Management şi UniCredit Services.