Rezultatele Recensământului din 2022. INS a estimat deja populația. Câți români mai sunt?

oameni

Sursa: Dreamstime

Rezultatele Recensământului din 2022. Potrivit Institutul Național de Statistică, populația României a ajuns la 19 milioane. Asta arată primele rezultate definitive ale Recensământului. Mai exact, într-un deceniu, au dispărut peste un milion de români. Un alt fenomen îngrijorător este îmbătrânirea populației, care s-a accentuat și ea destul de mult în ultimii 10 ani. Toate informațiile, mai jos.

Populația României a ajuns la 19 milioane, potrivit statisticilor INS

Suntem 19 milioane 53.000 de români, potrivit rezultatelor definitive ale Recensământului. Sunt îngrijorătoare, dacă ne uităm cum a evoluat populația României în ultimele decenii.

În 1992 eram 22 de milioane 800.000 de români și, de atunci, la fiecare zece ani, au dispărut câte un milion de români. Astfel, am ajuns acum la același număr de persoane ca în 1966, atunci când Nicolae Ceaușescu a dat decretul care viza creșterea accelerată a populației.

Alt fenomen îngrijorător: îmbătrânirea populației, care s-a accentual în ultimul deceniu. Vârsta medie a crescut de la 40,8 ani, cât era în 2011, la 41,4 ani, potrivit ultimului recensământ.

Și este mai mare la femei, 43,6 ani, față de 40,1 ani la bărbați. De altfel, sunt mai multe femei decât bărbați în România, adică 51,5% din populație.

Fenomenul de îmbătrânire a populației pune presiune pe sistemul de pensii?

Acest fenomen de îmbătrânire pune presiune mare pe sistemul de pensii. Pentru că sunt mai mulți pensionari decât tineri, și vor fi tot mai mulți dacă luăm în calcul natalitatea scăzută și migrația. Momentan, statistica arată 100 de persoane tinere, sub 15 ani, la 121 de vârstnici, de peste 65 de ani.

Sociologii şi demografii definesc îmbătrânirea demografică drept creşterea ponderii persoanelor vârstnice – de peste 65 de ani – în cadrul efectivului total al populaţiei studiate, în detrimentul celorlalte categorii de vârstă – tinerii şi adulţii, ca tendinţă fermă şi de lungă durată.

Recensământul făcut anul trecut de Institutul Național de Statistică a fost al XIII-lea din istorie și primul organizat integral în format digital.

Potrivit celor mai recente date furnizate de Institutul Național de Statistică (INS), în iulie 2022 locuiau în țara noastră aproximativ 3,9 milioane de vârstnici din cei 22 milioane de rezidenți, în timp ce populația tânără de 0-14 ani este formată din aproximativ 3,2 milioane persoane.

Procesul de îmbătrânire demografică s-a accentuat

Procesul de îmbătrânire demografică s-a accentuat în 2022 comparativ cu 1 iulie 2021, a transmis INS: Ponderea populaţiei vârstnice a crescut cu 0,2 puncte procentuale în timp ce ponderea persoanelor tinere a scăzut cu 0,1 puncte procentuale.

„Nu e o așa tragedie că populația din România scade. Problemă mare este în interiorul populației. Faptul că avem dezechilibre majore și trebuie să le analizăm în interior.

Problemă mare e că scade foarte mult numărul de nou născuți, că la fiecare 5 copii unul se naște în străinătate.

O problemă e cea pe vârste și dacă vă uitați la ponderea populației de 65 ani este deja de aproape 20%”, a transmis Prof. univ. dr. Marian Preda, rector UNIBUC, sociolog.