"Trecerea fără probleme a testului de stres reconfirmă din nou avantajele modelului nostru de afaceri centrat pe economia reală, precum si capacitatea noastră de a genera capital intern. Indicele Core Tier 1 va ajunge la 8,1% în scenariul pesimist. Potrivit rezultatelor testelor de stres, gradul de adecvare a capitalului nostru se situează cu mult peste nivelul minim de 5%. Incluzând participaţia privată la capital (care nu a fost înregistrată pentru testul de stres), indicele Core Tier 1 s-ar situa la 8,5%", a declarat directorul Financiar al Erste Group Bank AG, Manfred Wimmer.
Erste Group Bank AG a participat la testele de stres din 2011 desfăşurate la nivel Uniunii Europene de către Autoritatea Bancară Europeană (ABE), în colaborare cu Autoritatea pentru Piaţa Financiară din Austria (APFA), Banca Naţională a Austriei (OeNB), Banca Centrală Europeană (BCE), Comisia Europeană (CE) şi Consiliul European de Risc Sistemic (CERS).
Testele de stres desfăşurate la nivelul UE evaluează rezistenţa băncilor europene la socuri severe şi solvabilitatea băncilor în contextul unor evenimente ipotetice grave, în anumite condiţii restrictive.
Ipotezele si metodologia au fost stabilite pentru a evalua adecvarea capitalului băncilor faţă de un nivel de referinţă al indicelui Core Tier 1 de 5% si au rolul de a restabili încrederea în rezistenţa băncilor testate.
Scenariul nefavorabil al testului de stres a fost stabilit de BCE şi acoperă un orizont de timp de doi ani (2011 – 2012). Testul de stres a fost realizat utilizând ipoteza unui bilanţ static, precum cel din decembrie 2010. Testul de stres nu a luat în considerare viitoarele strategii de afaceri şi acţiunile managementului, şi nu reprezintă o estimare privind profiturile Erste Group Bank AG.
Potrivit Erste, indicele consolidat Core Tier 1 al Erste Group Bank AG va ajunge la 8,1%, ca urmare a eventualului şoc, în scenariul nefavorabil din 2012, comparativ cu 8,7% la finele anului trecut.
Indicele Core Tier 1 bazat pe metodologia si ipotezele ABE. Indicele se bazează pe riscul total si exclude capitalul hibrid si capitalul participativ de 540 milioane euro pus la dispoziţie de investitorii privaţi, dar include capitalul participativ de 1,224 miliarde euro deţinut de Republica Austria.
Erste Group este principalul furnizor de servicii financiare din Europa Centrală şi de Est. Cei peste 50.000 de angajaţi deservesc 17,7 milioane de clienţi în 3.200 de sucursale din opt ţări (Austria, Republica Cehă, Slovacia, România, Ungaria, CroaÑia, Serbia, Ucraina). La data de 31 martie 2011, totalul activelor deţinute de Erste Group era de 213,5 miliarde euro, profitul net de 260,6 milioane euro şi raportul cost-venit de 50,2%.
Sursa: Agerpres