Alegerile din Italia au avut loc în cursul zilei de duminică, iar Giorgia Meloni a ieșit învingătoare. Cum arată acum punctajele și ce se va întâmpla la Camera Deputaților? Centrul-dreapta a obținut o victorie majoră.
Centrul-dreapta a câștigat 235 de locuri la Camera Deputaților, în urma rezultatelor alegerilor politice. Potrivit datelor publicate de Ministerul de Interne, coaliția de centru-stânga va avea, în schimb, 80 de locuri, Mișcarea 5 Stele va avea 51, iar Terzo Polo va avea 21.
Trei locuri merg la Südtiroler Volkspartei și unul mișcării „De Luca Primarul Italiei„.
Pe de altă parte, sunt 112 – tot conform datelor de la Ministerul de Interne – candidații coaliției de centru-dreapta aleși senatori, față de 39 de centru-stânga. Mișcarea 5 Stele a ales 28 de senatori, în timp ce nouă sunt de la Azione / Italia Viva. Un senator a fost ales de pe lista „De Luca primarul Italiei”.
Apoi, este un senator ales în Valle d’Aosta, șase în Trentino Alto Adige – doi pentru SVP, doi pentru centru-dreapta și doi pentru centru-stânga – și patru pe listele străine (trei merg la Partidul Democrat), iar unul la MAIE), notează Ansa.
Îngrijorări în UE după victoria Giorgiei Meloni
Menționăm că mai multe reacții îngrijorătoare din partea guvernelor și instituțiilor internaționale au apărut după victoria coaliției de centru-dreapta condusă de Giorgia Meloni. În reacțiile oficiale care vin de la Bruxelles predomină precauția.
Un avertisment puternic vine de la OCDE, organizația pariziană pentru cooperare și dezvoltare economică: „În contextul actual, este convenabil să avem o solidaritate europeană puternică pe termen lung”, spune secretarul general, australianul Mathias Cormann, răspunzând unei întrebări adresate de Agenția Ansa despre care este mesajul său pentru următorul Executiv italian. „Așteptăm formarea noului guvern, când vom avea un nou guvern în Italia, vom fi bucuroși să colaborăm cu ei, pentru a avea politici care vizează o viață mai bună”.
Cuvintele prim-ministrului francez Elisabeth Borne sunt și ele semnificative: „Poporul italian a votat, nu am nicio intenție să comentez această alegere democratică. Evident, vom avea grijă, împreună cu președintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, să ne asigurăm că drepturile omului, respectul reciproc, în special respectul pentru dreptul la avort, sunt respectate de toți”, a spus într-un interviu televizat.
Iar fostul președinte al Republicii Franceze, socialistul François Hollande s-a exprimat astfel: „Victoria extremei drepte în Italia este atât o amenințare la adresa drepturilor fundamentale, cât și un risc de paralizie pentru Europa”. Limpede este și comentariul ministrului spaniol de Externe, José Manuel Albares: „În vremuri de incertitudine, populismele cresc și se termină mereu în același mod, cu o catastrofă. Ele dau răspunsuri simple și pe termen scurt la probleme foarte complexe. Răspunsul lor este întotdeauna același: să ne închidem și să ne întoarcem în trecut”.
Reacția șefei CE după rezultatul alegerilor din Italia
Von der Leyen, la rândul său, s-a limitat la a informa prin purtătorul de cuvânt principal Eric Mamer că Executivul european „colaborează cu guvernele votate de țările Uniunii” și „nu este diferit în cazul Italiei: desigur, sperăm să avem o cooperare constructivă cu noile autorități italiene”.
Președintele BCE, Christine Lagarde, abordată de reporterii italieni pe coridoarele Parlamentului European, a acordat o glumă: „J’aime les italiens”, „Iubesc italienii”. Dar adevăratul mesaj către Roma a fost transmis în cadrul audierii: Transmission Protection Instrument, adică noul „scut anti-spread”, „nu este conceput pentru o anumită țară”, dar prevede „patru criterii: respectarea regulilor bugetului UE, absența gravelor dezechilibre macroeconomice, sustenabilitate bugetară și politici macroeconomice solide și durabile”.
Markus Ferber, purtătorul de cuvânt al PPE în puternica comisie ECON a Parlamentului European, bavarez din CSU, este mult mai tranșant: „Cu retorica lor, Giorgia Meloni și Matteo Salvini au semănat îndoieli cu privire la angajamentul lor față de Europa. Acum trebuie să risipească aceste îndoieli foarte repede. Roma nu își poate permite incertitudine politică sau conflict deschis cu Bruxelles”, arată Il Fatto Quotidiano.