Duminică au fost organizate alegerile din Germania. Conservatorii CDU conduși de Friedrich Merz au obținut victoria prin înregistrarea celui mai mare număr de voturi. Potrivit datelor, prezenta la vot a fost de 83,5%, un record la nivel național, fiind cea mai mare de la reunificarea din 1990. Analiștii spun că adevăratul câștigător a fost AfD. Partidul de extremă dreaptă a reușit să-și dubleze procentele în comparație cu anterioarele alegeri legislative din 2021.

Alegerile din Germania

Ion Cristoiu a precizat că în cazul alegerilor din Germania este important să privim în urmă la rezultatele din precedentul scrutin electoral. Acesta a precizat că actuala victorie a partidului CDU este dulce-amară, deoarece va fi extrem de dificil să fie formată o coaliție echilibrată. Expertul a precizat că Germania se confruntă cu o revoluție conservatoare.

„Analiza din Germania trebuie să plece de la o premisă simplă: raportarea la alegerile anterioare care au trecut CDU în opoziție și la putere au venit partidele SPD, Verzii și liberalii, așa numita coaliție semafor. La alegerile anterioare, AfD a avut un scor slab. Normal ar fi fost ca după atâția ani de stat în opoziție, CDU să aibă majoritate absolută. Este un eșec uriaș. CDU este un fel de PSD și au obținut un scor sub 30%. Va fi grea formarea unei coaliții. CDU este acum un partid apropiat de AfD. În Germania a avut loc revoluția conservatoare”, a precizat Ion Cristoiu.

Potrivit datelor, Friedrich Merz, liderul partidului CDU, a fost felicitat de Donald Trump pentru câștigarea alegerilor. Invitatul a explicat în cadrul podcastului că această acțiune are la bază o serie de motive.

„De ce l-a felicitat Trump pe Merz? Primul motiv a fost faptul că este conservator, în materie de imigrație, de familie, de anti-Green Deal seamănă cu Trump. Al doilea aspect este faptul că vorbim de un lider puternic, se conturează anti-Ursula (n.r. Ursula von der Leyen), este un adversar al ei. În aceste condiții, nu trebuie să uităm că politica americană nu ține de a nu lucra cu Europa, ci de a nu lucra cu Uniunea Europeană. Politica americană este de a lucra pe felii, cu țara aia și cu aia. Atunci, au nevoie de lideri puternici”, a adăugat Cristoiu.

AfD a câștigat cu adevărat alegerile

Potrivit spuselor lui Cristoiu, AfD este partidul care a câștigat cu adevărat alegerile. În ciuda obstacolelor întâmpinate, au reușit să obțină un rezultat extrem de bun.

„Având în vedere rezultatul uriaș a lui AfD, ei au câștigat de fapt alegerile. În Germania, există sindromul Hitler-ismului. După înfrângerea lui Hitler, în Germania este o spaimă de revenire la nazism, că s-ar putea să vină unul care să-i ducă la dezastru. Atunci, în bătălia electorală s-a folosit foarte mult împotriva AfD această frică de nazism. Cu toate acestea, au avut un scor uriaș. În Germania de Est, le-au luat foarte multe voturi Die Linke, fostul partid comunist. Deși va părea ciudat, sprijinul lui Elon Musk a avut un efect negativ asupra AfD pentru că s-a trezit Germania. Stai puțin… vin americanii acum să ne impună. Totuși, ei au crescut în sondaje. Vedem o victorie uriașă a conservatorismului. Spulberarea SPD este spulberarea progresismului”, a precizat Ion Cristoiu.

Coaliția, noua problemă

Experții au dezbătut în cadrul discuției soluțiile pe care le au cei din partidul CDU cu privire la formarea unei coaliții. Astfel, există mai multe scenarii care ar putea fi puse în practică.

„Problema este de coaliție. CDU a obținut un scor mai slab decât se așteptau, normal era să aibă majoritate. Acum, ei pot doar să facă coaliție cu SPD, care nu mai vrea. Dacă se mai combină o dată, dispar ca partid. Să nu uităm că SPD a fost partidul alternativă. Ei erau ca PSD și PNL la noi. Au fost și la guvernare. De asemenea, deplasarea CDU către dreapta anti-imigrație omoară electoratul SPD. Cum să faci o guvernare ? Dar, ca să facă o majoritate trebuie să introducă Verzii. Ei sunt un USR la început, sunt cu Green Deal.  Sunt voci care spun că ar trebui făcută o coaliție cu AfD. Dacă ar face asta ar fi o mare greșeală. AfD ar greși dacă ar intra la guvernare. Ei la ora actuală sunt pe cai mari. Este limpede că trendul este în favoarea lor. Este limpede că CDU va trebui să facă concesii de stânga”, a spus invitatul.

Dacă adunăm voturile De Linke cu AfD, obținem în momentul de față o treime din voturi în viitorul Parlament. Potrivit analiștilor, acest lucru va permite partidelor să blocheze multe inițiative din Parlament. „Va fi o poziție vocală ce va putea bloca proiectele lui Merz. El este acum într-o situație îngrozitoare din multe puncte de vedere. Poate să facă repede un Guvern, dar care va sta mereu cu pistolul în ceafă”, a precizat Robert Turcescu.