Rheinmetall sugerează formarea unui consorţiu european de arme
Rheinmetall a propus înființarea unui consorțiu european de producție de arme pentru a concura mai eficient cu competitorii americani. Compania are ambiții globale, în condiţiile în care industria apărării este în continuă expansiune.
Ca unul dintre beneficiarii importanți ai creșterii cheltuielilor pentru apărare, în urma războiului din Ucraina, compania estimează că va înregistra venituri record de peste 10 miliarde de euro în acest an. Deține un portofoliu de comenzi evaluat la 60 de miliarde de euro.
„Vrem să devenim un jucător la nivel mondial şi, în prezent, putem face asta pe cont propriu datorită fluxului nostru de numerar bun”, a declarat CEO-ul Rheinmetall, Armin Papperger, la o întrunire a asociaţiei reporterilor de afaceri WPV la Duesseldorf, Germania, conform agenției de presă Reuters.
Rheinmetall va continua să își urmărească propriile achiziții în SUA, dar a propus și crearea unui „consorțiu larg”, format din companii europene de apărare.
Alți actori importanți din Europa, cum ar fi Leonardo, care are o capitalizare de piață semnificativ mai mică decât Rheinmetall, nu au furnizat informații despre discuții pentru crearea unui astfel de consorțiu.
„Cred că ar avea sens să înfiinţăm o casă de sistem europeană care să aibă o cifră de afaceri de aproximativ 30-35 de miliarde (de euro), astfel încât să putem concura cu americanii, asta este cu siguranţă posibil”, a adăugat Armin Papperger.
În prezent, nu au loc discuții nici între Rheinmetall și Thyssenkrupp, care este în căutare de investiții pentru divizia sa navală. În ceea ce privește SUA, Armin Papperger consideră că Rheinmetall are șanse mari să câștige un contract pentru dezvoltarea unui succesor al vehiculului de luptă Bradley într-un proiect evaluat la peste 45 de miliarde de dolari americani.
Cu toate acestea, cea mai mare parte a comenzilor pentru echiparea armatei germane cu noi vehicule de luptă ar putea merge către Finlanda, unde compania de apărare Patria conduce dezvoltarea unui vehicul blindat 6×6, care va fi utilizat și de Finlanda, Suedia și Letonia.
Guvernul Scholz a instituit un fond special de apărare
În 2022, Guvernul Scholz a instituit un fond special de apărare în valoare de 100 de miliarde de euro, marcând un moment de cotitură pe care l-a numit „Zeitenwende”, odată cu creșterea cheltuielilor militare cauzate de războiul din Ucraina.
Este necesară o creștere suplimentară de 30 de miliarde de euro pe an. Rheinmetall a demonstrat o creștere a profitabilității. A anticipat că valoarea sa de piață ar putea ajunge la aproximativ 50 de miliarde de euro, comparativ cu cei 22 de miliarde de euro de acum. Totuși, nu a furnizat un cadru temporal precis.
„Dacă aceste 30 de miliarde de euro nu sunt investite… atunci (Zeitenwende) va eşua”, a spus el.