Rheinmetall deschide o fabrică de muniție în Ucraina

Rheinmetall a anunțat sâmbătă planurile de a inaugura o fabrică de muniții în Ucraina. Planurile fac parte dintr-un parteneriat cu o companie ucraineană.

Această decizie vine după ce firma germană din domeniul apărării a achiziționat recent un pachet majoritar de acțiuni la Automecanica Mediaș.

Rheinmetall este unul dintre principalii producători mondiali de obuze de artilerie și tancuri. Compania a decis să își intensifice producția în urma invaziei Rusiei din 2022 în Ucraina.

Aceasta vine în contextul în care Ucraina se confruntă cu o gravă penurie de muniție, iar trupele sale au fost nevoite să se retragă recent din orașul Avdiivka, afectat și asediat de forțele ruse, în estul țării.

La Conferința de Securitate de la München de sâmbătă, compania germană a semnat un memorandum de înțelegere pentru a construi și opera împreună o nouă fabrică în Ucraina. Totuși, nu a dat informații cu privire la partenerul ucrainean pe care și l-a ales.

Rheinmetall
Rheinmetall/SURSA FOTO: Dreamstime

Fabrica din Ucraina va produce gloanţe de calibru 155 mm

Unitatea de producție din Ucraina, conform declarațiilor Rheinmetall de sâmbătă la Conferința de Securitate de la München, are intenția de a fabrica anual un număr cu șase cifre de gloanțe de calibru 155 mm.

Compania nu a oferit detalii privind momentul începerii producției sau amplasarea exactă a acestei unități.

Noul parteneriat prevede că Rheinmetall va controla 51% din acțiunile noii companii. Restul de 49% vor fi deținute de partenerul ucrainean.

Rheinmetall este deja implicată într-o colaborare mixtă în Ucraina. Colaborarea este concentrată pe întreținerea și repararea armamentului occidental furnizat pentru sprijinirea eforturilor din Kiev în confruntarea cu Rusia.

Are în plan să producă vehicule blindate în Ucraina.

ucraina
Ucraina/SURSA FOTO: Dreamstime

Rheinmetall preia o participaţie de 72,5% la Automecanica Mediaş

La începutul lunii curente, Rheinmetall a făcut public faptul că achiziționează o participație de 72,5% la Automecanica Mediaș din România.

Grupul german din industria de apărare estimează că această achiziție va genera un potențial de vânzări anuale de până la 300 de milioane de euro.

După finalizarea procesului de preluare, firma din România va fi redenumită Rheinmetall Automecanica și va deveni parte integrantă a rețelei globale de producție a grupului german.

Rheinmetall își desfășoară deja activitatea în alte două țări situate pe flancul estic al NATO, respectiv Ungaria și Lituania.

Mai mult, în luna decembrie a anului 2023, România a încredințat companiei Rheinmetall o comandă semnificativă în domeniul apărării aeriene, evaluată la suma de 328 de milioane de euro.

Pe de altă parte, vineri, 16 februarie, ministrul Apărării Naționale, Angel Tîlvăr, a avut o întâlnire cu Armin Papperger, CEO-ul companiei Rheinmetall AG. Întâlnirea a avut loc în cadrul Conferinței de Securitate de la München.

Principalul subiect discutat între cei doi oficiali a fost consolidarea colaborării industriale în sectorul apărării, conform comunicatului MApN.