Gigantul german de armament Rheinmetall a făcut o achiziție pe piața românească, preluând o participație majoritară la o fostă perlă a țării. Se estimează comenzi importante chiar din acest an, cu un potențial anual de vânzări de aproximativ 300 de milioane de euro.
Grupul german de apărare Rheinmetall a transmis joi, 1 februarie, că a achiziționat o participație majoritară în cadrul producătorului român de vehicule Automecanica Mediaș, în încercarea de a-și extinde prezența ca producător de vehicule militare.
Rheinmetall a precizat că va deține o participație de 72,5% din companie prin intermediul Rheinmetall Landsysteme GmbH, în timp ce restul vor rămâne la alți acționari privați, transmite Reuters.
Rheinmetall se așteaptă la comenzi substanțiale încă din 2024
Pe termen mediu, grupul consideră că potențialul anual de vânzări în urma achiziției sale se va ridica la aproximativ 300 de milioane de euro, așteptându-se ca încă din 2024 comenzile primite să fie de ordinul a sute de milioane de euro.
Rheinmetall și-a extins în mod semnificativ capacitățile de producție, în contextul în care Germania și alte țări și-au accelerat cheltuielile militare și ajutorul acordat Ucrainei după invazia declanșată de Rusia în 2022 și după impulsul ulterior al cancelarului german Olaf Scholz în domeniul apărării.
„Prin această achiziție, Rheinmetall își consolidează amprenta în Europa Centrală și profită de o creștere semnificativă a vânzărilor și de noi potențiali clienți în regiune”, a declarat compania într-un comunicat.
Achiziția necesită încă aprobarea autorităților guvernamentale relevante înainte de a intra în vigoare, a adăugat compania.
În decembrie, Rheinmetall a obținut o comandă majoră în valoare de 328 de milioane de euro în România pentru modernizarea sistemelor de artilerie de apărare aeriană Oerlikon GDF 103.
Grupul are deja locații în alte două țări de pe flancul estic al NATO, Ungaria și Lituania.
Automecanica Mediaș este un producător de vehicule speciale, caroserii de camioane și remorci atât pentru sectorul civil, cât și pentru cel militar.
Joint venture și în Ucraina în domeniul apărării
De menționat că, producătorul german de armament anunța la finalul anului trecut că vrea să construiască anul acesta primele sale vehicule blindate în Ucraina, potrivit declarației directorului general Armin Papperger, citat de revista germană WirtschaftsWoche.
Papperger a spus că se așteaptă la un acord cu Ucraina privind construcția vehiculelor blindate de transport Fuchs și a vehiculelor de luptă pentru infanterie Lynx la începutul anului 2024.
Ucraina a anunțat în octombrie anul trecut un joint venture în domeniul apărării cu Rheinmetall AG pentru a contribui la producția locală a unor echipamente cheie, precum și pentru a întreține și repara armele occidentale primite de Kiev în contextul invaziei pe scară largă a Rusiei.