Richard Linning, şeful International Public Relation Association (IPRA) a venit la Bucureşti să ofere, personal, celor de la Rogalski Grigoriu Public Relations trofeele Golden World Awards pentru campania „What a fun time to be here!”, respectiv lansarea oficială a României în Second Life, prin proiectul pilot „Virtual Bucharest”. „What a fun time to be here!” este singura campanie premiată la două categorii în cadrul Galei IPRA de anul ace
Richard Linning, şeful International Public Relation Association (IPRA) a venit la Bucureşti să ofere, personal, celor de la Rogalski Grigoriu Public Relations trofeele Golden World Awards pentru campania „What a fun time to be here!”, respectiv lansarea oficială a României în Second Life, prin proiectul pilot „Virtual Bucharest”.
„What a fun time to be here!” este singura campanie premiată la două categorii în cadrul Galei IPRA de anul acesta, juriul optând pentru 30 de finalişti dintr-o listă iniţială de 342 de campanii înscrise, din întreaga lume. Cele două categorii la care campania „What a fun time to be here!” a fost premiată sunt printre cele mai disputate. Prima, „PR on a Shoestring”, apreciază campanile foarte complexe, în timp ce a doua, „e-PR / Use of Internet”, premiază cele mai creative campanii în care s-au folosit instrumentele online.
Prima recunoaştere a PR-ului românesc
„Faptul că România a primit o distincţie dublă în această gală ar trebui să facă oamenii din industrie foarte mândri, pentru că s-a pus accent pe creativitate, pe folosirea unor instrumente noi şi pe impact. Am observat două trenduri în PR-ul românesc, sunteţi din ce în ce mai tineri şi majoritatea covârşitoare sunteţi femei”, a spus Richard Linning, preşedintele IPRA, la întâlnirea de luni dimineaţă de la sediul companiei de PR Rogalski Grigoriu. Campania s-a evidenţiat prin folosirea simultană a noilor medii (Facebook, bloguri, lumi virtuale, 3D, Second Life) cu instrumentele tradiţionale (agenţii de presă etc) şi prin faptul că un proiect în Second Life implică angajarea activă a consumatorului, platfoma numărând peste 70.000 de avataruri.
Richard Linning a adus un aport teoretic şi de training la integrarea noilor medii în arsenalul PR şi este unul dintre consultanţii instituţiilor UE în domeniul relaţiilor internaţionale şi probleme de politici publice. „Noile provocări în domeniu sunt obţinerea şi menţinerea încrederii marelui public, care, după evenimentele legate de criza financiară, a devenit mai circumspect, integrarea noilor tehnologii şi menţinerea transparenţei în comunicare”, a spus la întâlnirea de luni.
Integrarea noilor medii în strategiile de PR
Şeful IPRA a lucrat, iniţial, ca jurnalist, dar după o încercare nereuşită în lumea filmului (a jucat un rol de figuraţie într-un film cu Bruce Lee, după studenţie) a fost angajat de guvernul din Hong Kong pentru promovarea unui proiect şi a rămas fidel relaţiilor publice. A lucrat în domeniul corporate, în campanii de marketing, managementul crizei, media internaţionale şi coordonare de programe de relaţii publice pe toate continentele.
Din punctul său de vedere, relaţiile publice trebuie să se adapteze la ritmul societăţii informaţionale pentru că acum „acoperirea media e asigurată de algoritmii Google, nu de textele elaborate ale specialiştilor în relaţii publice”, folosind expresia de „Google dance” pentru a vorbi de felul în care „world wide web-ul poate fi manipulat în scopuri comerciale”.
Preşedintele IPRA atrage atenţia asupra necesităţii menţinerii transparenţei procesului de informare şi a unui climat etic al practicilor PR pe Internet: „Oamenii din PR sunt împotriva optimizărilor motoarelor de căutare şi în general sunt împotriva uneltelor de tip tehnologic în favoarea celor de comunicare. Primul mare salt în comunicare pe care l-a făcut omul a fost imprimarea semnelor cu ajutorul beţelor sau a unor instrumente rudimentare. Importanţa lui Guttenberg nu a fost că a imprimat biblii, ci pentru că a făcut ideile şi cărţile accesibile maselor largi de oameni. A treia mare revoluţie este chiar Internetul, care oferă acces la informaţii şi te ajută să faci alegeri în cunoştinţă de cauză”, a explicat domnul Linning.
Lobby pentru România
Linning a fost mult timp consilier de preaderare pentru media şi relaţii publice pentru guvernul României şi a colaborat atât cu cabinetul Adrian Năstase, cât şi cu echipa lui Călin Popescu Tăriceanu. „Imaginea României are atât de multe faţete… pentru un om de afaceri, imaginea este una de prosperitate, boom economic, dar pentru agenţia de turism importanţi sunt oamenii care locuiesc în bărci. Dacă promovezi o ţară, nu poţi să spui România. Trebuie să spui Delta, trebuie să spui Dracula sau alte lucruri care o recomandă, ai nevoie de un mesaj şi de parteneri care să ducă mesajul la target. Poate fi Vorba de ambasadori, de oameni de PR, de agenţii de turism etc”, a spus pentru capital.ro.
Domnul Linning a subliniat faptul că proiectele de comunicare şi PR trebuie să se aplice atât la nivel global, cât şi la nivel local. Principiile care stau la baza activităţii de PR sunt aceleaşi care stau la baza oricărei relaţii. Trendul de autopromovare, auto-PR şi dezvoltarea unui brand personal care a apărut odată cu posibilităţile practic nelimitate de afirmare pe care noile media le pun la dispoziţia indivizilor împumută aceleaşi instrumente şi strategii precum cele corporate sau ale instuţiilor guvernamentale.