Românii pot traversa toată ţara şi chiar Europa cu bani puţini, pe măsură ce serviciile de ridesharing devin tot mai populare.
Ridesharing sau carpooling sunt doi termeni care descriu o alternativă de transport. O definiţie pe scurt ar fi acțiunea prin care două sau mai multe persoane călătoresc împreună dintr-un oraș în altul și împart costurile călătoriei. Cu alte cuvinte, autostop. Deoarece autostopul a devenit ilegal în România, după modificarea legii taximetriei, cei care nu au acces la tren, autobuz sau trebuie să ajungă mai rapid într-un anumit loc, la costuri reduse, apelează la ridesharing. În străinătate, acest concept al călătoriilor planificate este utilizat de multă vreme, iar în Statele Unite, spre exemplu, cei care circulă mai mulţi într-o singură maşină beneficiază de benzi speciale pe autostrăzi sau au locuri de parcare dedicate. În ţara noastră, există numeroase persoane interesate de astfel de servicii drept dovadă stau grupurile de Facebook create special în acest sens. Deşi pe piaţă există site-uri precum autostopul.ro, 4inmasina.ro sau ia-macutine.ro, cel mai vizibil şi mai popular serviciu este BlaBlaCar.
Înfiinţată în urmă cu 12 ani, BlaBlaCar este o companie franceză estimată la peste un miliard de dolari. Compania şi-a extins operaţiunile în Europa Centrală şi de Est, inclusiv în România, prin preluarea startup-ului AutoHop, fost Zivi, care era prezent în Serbia, Croaţia, Ungaria şi România. Odată cu achiziţia AutoHop, BlaBlaCar a cumpărat şi principalul său competitor din Europa, grupul german Carpooling.com. În urma preluării Carpooling.com, compania franceză a devenit liderul pieţei europene de ridesharing, cu o cotă de peste 90% în ţări precum Franţa, Germania, Spania şi Italia.
Cum funcţionează
Pentru pasageri, împărțirea mașinii este o opțiune ieftină și convenabilă de călătorie. De exemplu, o cursă de la București la Sibiu costă doar aproximativ 30 de lei. Conducătorii auto care planifică o călătorie pe distanță lungă cu mașina își oferă cursa online, specificând traseul și prețul. Cei care doresc să ajungă dintr-un oraş în altul trebuie să caute pe site sau în aplicaţie oraşul de plecare şi cel de destinaţie, îşi aleg şoferul cu care vor să meargă şi apoi trebuie să ajungă la locul de întâlnire. Membrii pot lua legătura prin mesaje interne sau prin telefon. Fiecare pasager sau şofer primeşte note de la cei care au călătorit cu el. Şoferii sunt liberi să adapteze prețul în mod rezonabil, pentru a ține cont de confortul mașinii lor sau de dorința lor de a face un ocol. Prețul nu poate depăși un plafon stabilit, pentru a asigura că respectivele costuri sunt împărțite corect și că acești conducători auto nu fac profit. În general, prețul per loc reprezintă o treime din costul combustibilului pentru călătorie. Plata se face în numerar, în mașină, în general la începutul călătoriei.
Despre siguranţă
Şoferii care vor să se înscrie pe site-uri de ridesharing trebuie să aibă un automobil în stare bună de funcţionare, să fie asigurat şi cu ITP valabil. Pasagerii sunt sfătuiţi să nu se urce în vehicule prost întreţinute, fără centuri de siguranţă şi nu înainte de a consulta evaluările despre conducătorul auto. Din motive de securitate, minorii nu au voie să se înscrie pe site-uri de ridesharing. Orice comportament periculos, ilegal sau nerespectarea codului rutier va duce la rezilierea imediată a contului. Utilizatorii din ţara noastră au posibilitatea să meargă şi în alte ţări din Europa, nu doar în ţara noatră, folosind serviciile de ridesharing.
300 de kilometri e distanţa medie pe care o parcurg românii prin intermediul serviciilor de ridesharing
Servicii de ridesharing disponibile în România
www.blablacar.ro
www.carpoolworld.com
www.autostopul.ro
www.ia-macutine.ro
www.4inmasina.ro