Trezoreriile şi băncile centrale au vrut cu orice preţ ratele de dobândă jos, iar aceasta a condus la umflarea unei bule speculative pe pieţele de bonduri, spune fostul şef al fondurilor Tiger, Julian Robertson. Într-o intervenţie pentru Fox Business, managerul de fonduri a spus că nu poate ştii când se va sparge acest balon pentru că uneori acestea sucombă repede, iar alteori se inflamează încă şi mai tare. „Cu cât mai mare va deveni, cu atât mai dureroasă va deveni spargerea”, a declarat acesta.

O companie – solidă, e adevărat precum Nestle – a ajuns să se împrumute cu dobânzi de 0,50%, după ce numai cu doi ani înainte titlurile sale erau purtătoare de randamente de 2%. În Germania, iarăşi, ca să economiseşti, trebuie să plăteşti băncile ca să ţii banii la ele, dobânzile fiind negative. Sunt realităţi pe care Robertson le caracterizează ca fiind ridicole.

În opinia sa, balonul trebuie contracarat rapid prin ridicarea ratelor de dobândă de către Rezerva Federală Americană. Este lucrul responsabil de făcut, cu atât mai mult cu cât economia o doreşte. „Cred că nu sunt suficient de nebuni pentru a lăsa totul să fiarbă până la o explozie completă”, spune cel care a avut în administrare pe vârful carierei sale din 1998 aproximativ 22 miliarde dolari.

Anul de criză 2008 se poate repeta

Un şoc în pieţele de bonduri are potenţial şi de a disloca Bursele, a răspuns interlocutorul la o întrebare a realizatorului Fox. „Nu cred că este deloc ridicol să ne gândim la un val de vânzări ca cel pe care l-am văzut în 2008”, a adăugat cel care şi-a mărit averea personală la 2,3 miliarde dolari în 2011, potrivit Forbes, după pariurile câştigătoare pe prăbuşirea pieţei obligaţiunilor cu acoperiri în ipoteci din criza financiară dezlănţuită începând cu anul 2007.