Pour les conaisseurs Originile lui sunt germanice și o bună bucată de vreme a fost un soi ignorat, pe nedrept, fiind etichetat adesea drept „insipid“. În ultimul deceniu însă, se numără printre vinurile preferate ale colecționarilor și conaisseurilor din întreaga lume
Cum a reușit acest vin să-și schimbe reputația atât de radical? Întâi de toate pentru că este un soi extrem de versatil. Rieslingul poate fi sec sau dulceag. Cel din Alsacia, de exemplu, este sec, foarte vioi, cu note delicat fructate, ușor minerale uneori, iar cele nemțești, denumite „feinherb“, Spatlese, Auslese sau Beerenauslese, sunt dulci. Apoi pentru că are un potențial foarte bun de maturare. Specialiștii spun că, printre vinurile albe, doar Chardonnay-ul ar putea să evolueze mai bine în timp. Și, în fine, experiența de degustare a acestui vin. Trebuie să te bucuri pe îndelete de mirosul său extrem de complex. Este unul dintre cele mai aromate vinuri din lume, însă paleta sa de arome se dezvăluie încet, prin urmare trebuie să ai răbdare și să treci de primele note ușor sulfuroase, care peste câteva momente se vor transforma în arome de fructe verzi (mere, pere) și mai apoi vor înflori într-un parfum complex de miere, caise sau piersici. În funcție de momentul recoltării și modul de vinificare, paleta de gusturi pornește de la note de citrice, cu aciditate destul de mare, când strugurele folosit este foarte tânăr, și poate ajunge la note de ananas sau nectarină, atunci când strugurii sunt copți.
Mai mult de jumătate din producția mondială de Riesling se află în Germania, cu precădere pe malurile râului Mosel. Regiuni celebre pentru vinurile de acest soi mai sunt Alsacia, Clare Valley și Eden Valley din Australia și California sau Washington în Statele Unite. Rieslingul este un vin care se bea foarte rece. Temperatura optimă de servire este de 6 grade. În mod obișnuit este recomandat drept aperitiv sau pentru masa de prânz. Fiind un vin aromat și ușor dulceag în cele mai multe cazuri, Rieslingul poate fi degustat în compania mâncărurilor mai mult sau mai puțin picante. Multe condimente asiatice se armonizează foarte bine cu el: piperul cayenne sau Sichuan, susanul, curry-ul, turmericul sau sosurile de soia și Teriyaki.
Un vin longeviv
Rieslingul a fost considerat mult timp un vin „de masă“, care merită băut mai degrabă tânăr, cât este încă proaspăt. În ultimele decenii însă, colecționarii au descoperit că aciditatea sa ridicată și paleta destul de diversă a aromelor pe care le poate dezvolta îl recomandă pentru maturare. Îndeosebi Rieslingurile nemțești, dulci, care au fost maturate mai mult de o sută de ani, sunt considerate de specialiști adevărate comori gustative. Primăria din Bremen deține o cramă în care sunt depozitate căteva sute de vinuri aparținând acestui soi care datează din secolul al XVII-lea.
Un amănunt extrem de interesant este acela că Rieslingul maturat minimum zece ani poate căpăta o aromă de petrol, destul de pronunțată, provenită de la un compus acid specific acestui strugure. Această aromă este extrem de apreciată de specialiști și este considerată o dovadă convingătoare că vinul este autentic și are o vârstă venerabilă.
Dați click aici pentru colecția noastră de vinuri Riesling
Vinuri bune și băuturi fine, sfaturi utile și rețete de cocktailuri puteți găsi pe www. theliquorstore.ro. Căutați-ne și pe pagina noastră de facebook: Theliquorstore.