in cele trei luni care au ramas pina la sfirsitul anului, AVAB va trebui sa participe la veniturile bugetului de stat cu ica 900 miliarde lei, pentru a respecta graficul recuperarilor reclamat de Ministerul Finantelor la 1 iulie a.c.
Citeva creante pe care AVAB le are asupra debitorilor preluati de la cele doua banci pot face posibila ideplinirea programului de recuperari revizuit i vara acestui an. Vinzarea creantei detinute de AVAB asupra asupra debitorilor GCP – General Consulting and Procurement SA, Compania Hoteliera Intercontinental Rominia SA, Curierul National SA, Institutul Romin de Investitii – IRI SA este hotaritoare pentru atingerea valorii solicitate de Ministerul Finantelor. Pentru aceasta creanta, AVAB se afla i negocieri cu firma RHIC Holding SA Luxembourg.
Daca tratativele se vor finaliza cu semnarea contractului de cesiune, atunci, cel mai tirziu i data de 10 noiembrie 2000, Agentia va icasa putin peste 20 milioane de dolari (aproape 500 miliarde lei, la cursul oficial de joi, 19 octombrie), dintr-o datorie de aproape 200 milioane de dolari (suma cuprinde si penalitatile de itirziere). Potrivit aprecierii sefului AVAB, Dan Pazara, cele mai multe sanse sunt ca negocierile sa se finalizeze cu icheierea acestei tranzactii. Desi oficial nu exista semnale ca firma respectiva ar reprezenta interesele grupului de firme Paunescu, sunt totusi indicii care arata ca itre cele doua parti exista o prealabila itelegere.
Dupa repetate somatii, Bartha isi achita datoria
La cererea AVAB, SIE a dat un raspuns negativ, pastrind totodata rezerve, prin afirmatia ca exista zvonuri care anunta o eventuala legatura itre firma luxemburgheza si Paunescu. Tranzactia este asteptata nu numai de AVAB, ci si de jucatorii de pe piata de capital, unde preturile actiunilor Companiei Hoteliere Intercontinental (ce include Hotelul Intercontinental si Hotelul Lido) sunt i urcare. Explicatia trendului cotatiilor actiunilor CHIR isi are originea i zvonurile potrivit carora investitorul interesat de creanta lui Paunescu vizeaza, de fapt, preluarea Hotelului Intercontinental. Fireste ca, i aceasta situatie, investitorul respectiv va intentiona sa puna mina pe un pachet cit mai mare de actiuni si va cauta astfel vinzatori, chiar dintre cei prezenti pe piata de capital.
O alta creanta a AVAB asupra societatii World Trade Center Management Rominia (WTCMR) era, la sfirsitul saptaminii trecute, pe punctul de a stinge litigiul declansat itre cele doua parti. Pentru recuperarea unei creante de 380.000 dolari, AVAB era la un pas de a scoate la licitatie bunurile care s-au constituit drept garantie pentru imprumutul contractat cu Bancorex i 1997 – Palatul Ghica din Piata Victoriei (doua anunturi de organizare a licitatiei pentru vinzarea imobilului au fost publicate i presa).
Somatiile AVAB pentru efectuarea platii, contestate i instanta de debitor – World Trade Center Management Rominia, care solicita o reesalonare a datoriei, au produs, i cele din urma, efectele scontate de Agentie. Cu doua zile iaintea termenului stabilit pentru desfasurarea licitatiei, i data de 18 octombrie a.c., Eric Bartha, actionarul WTCMR si proprietarul Palatului GhicaGradisteanu, a admis sa-si achite integral datoria catre AVAB, printr-un ordin de plata executat de Banca Turco Romina, i favoarea AVAB.
Suma de 7,245 miliarde lei achitata i 18 octombrie, ce a urmat unei plati efectuate cu trei zile iainte (2,25 miliarde lei, i data de 16 octombrie) a pus capat solutiei agreate de AVAB, de executare silita i vederea recuperarii creantei detinute asupra WTCMR.
Viorel Catarama pare sa fie urmatorul debitor pe lista AVAB. Desi i procesul dintre omul de afaceri Catarama si AVAB aceasta din urma este perdanta, totusi, graba cu care Agentia este preocupata sa recupereze bani de la debitori, iainte de sfirsitul acestui si, poate, chiar iainte de alegeri, va urgenta si adoptarea unei solutii pentru stingerea litigiului.
Ultima sentinta data i salile de judecata il avantajeaza pe Catarama. Contractul de imprumut icheiat de Bancorex cu firma Elvila International, i urma caruia omul de afaceri romin are o datorie de 17 milioane de dolari catre AVAB, ramine valabil. Mai exact, pentru recuperarea datoriei de la Catarama, AVAB se poate idrepta asupra valorificarii sediului societatii din Baneasa. Conform evaluarii efectuate de evaluatorii AVAB, din valorificarea cladirii se pot obtine itre 8 si 12 milioane de dolari. seful AVAB crede, isa, ca se vor recupera mult mai putini bani, poate la jumatatea sumei minime date de evaluator: trei sau patru milioane de dolari. Cu aceasta suma se va stinge si itreaga datorie a lui Catarama catre Agentie.
3 milioane dolari sterg o datorie de 17 milioane
Scaderea valorii este determinata de existenta contractelor de ichiriere pe perioade lungi de timp, icheiate cu diverse firme, inclusiv cele apartinind omului de afaceri romin.
Surse AVAB ne-au declarat ca pentru sediul Elvila doua firme
si-au manifestat deja interesul. Una dintre ele, al carei nume sursele citate au preferat sa il pastreze confidential, isi desfasoara i prezent activitatea i imobil, cealalta se pare ca este societatea de Radiocomunicatii. Daca Viorel Catarama va renunta sa mai foloseasca spatiile ichiriate de la Elvila pentru alte firme la care este actionar, este posibil sa creasca sansele recuperarii unei sume mari decit cea anticipata de Dan Pazara. Fireste, AVAB poate contesta mai departe decizia instantei. Daca ar face acest lucru si ar cistiga procesul, atunci si-ar putea idrepta actiunea de valorificare si spre restul bunurilor ce apartin societatii debitoare: participatii la alte societati, bunuri i dotarea firmei, banii din conturi (atitia citi mai sunt citeva zeci de mii de marci germane , pentru ca, fireste, omul de afaceri si-a pus la adapost veniturile, de o eventuala executare silita). Este isa greu de crezut ca aceasta cale va fi cea urmata. Pe de o parte, pentru ca nu este cert ca procesul, care dateaza de anul trecut, se va icheia cu succesul AVAB, iar pe de alta parte, pentru ca AVAB are timpul dramuit pentru realizarea programului de recuperari caruia trebuie sa i se supuna.
Fondul Dunarea, i vizorul AVAB
O alta problema pentru care AVAB cauta o solutie de rezolvare are i centru Fondul National de Restructurare Dunarea (FNRD). Fondul a fost constituit i baza Ordonantei nr. 9/1998, neaprobata de Parlament si, deci, fara obiect i prezent. Fondul Dunarea este administrat de societatea Administrator Int., ce apartine grupului de firme la care detine actiuni omul de afaceri Dinu Patriciu.
Administrator Int. a fost o data pe punctul de a pierde administrarea asupra Fondului, la initiativa Bancii Mondiale. Atunci, Dinu Patriciu a reusit sa obtina, de la expertii bancii, o prelungire a activitatii firmei sale asupra FNRD, schimbarea operata tinind numai de trecerea titlurilor de participare din proprietatea Bancii Agricole, i cea a AVAB. Acum, chiar Agentia a pus sub semnul itrebarii oportunitatea mentinerii Fondului. Calculele efectuate de evaluatori, potrivit carora activele detinute sunt estimate la sub 10% din valoarea lor contabila, au aratat, isa, ca preluarea lor de la Administrator Int. ar fi o icarcatura inutila. insa demersurile AVAB nu s-au oprit aici. A fost luata i discutie si posibilitatea schimbarii administratorului, cu altul mai putin costisitor.
Desi comisionul de administrare nu a fost facut public, se pare ca este vorba despre citeva zeci de mii de dolari. De asemenea, nu este exclusa nici renuntarea la titlurile de participare la Fond, desi surse AVAB sustin ca este greu de crezut ca va exista cumparator pentru ele. Pina la ichiderea editiei, o hotarire decisiva nu fusese ica luata de Consiliul de coordonare si idrumare al AVAB, condus de secretarul de stat i Ministerul Finantelor, Sebastian Vladescu. Ce s-a obtinut totusi de la Administrator Int? Angajamentul ca banii depusi i conturile bancii populare Eurocredit (care, potrivit unor surse confidentiale, se pare ca au servit drept garantie pentru un imprumut efectuat de o firma tot a lui Patriciu) vor fi retrasi pina la sfirsitul acestui an.trn
Rind pe rind, debitorii scapa ieftin de AVAB
26 octombrie 2000, 12:00
Ultima modificare în 26 octombrie 2000, 15:00
in cele trei luni care au ramas pina la sfirsitul anului, AVAB va trebui sa participe la veniturile bugetului de stat cu ica 900 miliarde lei, pentru a respecta graficul recuperarilor reclamat de Ministerul Finantelor la 1 iulie a.c. Citeva creante pe care AVAB le are asupra debitorilor preluati de la cele doua banci pot face posibila ideplinirea programului de recuperari revizuit i vara acestui an. Vinzarea creantei detinute de AVAB asupra asupra debitorilor GCP - General Consulting and Procure
Etichete: arhiva,
avab,
decalaj de randament / venit,
dolari,
yield gap
Publicat in categoriile: Arhiva
Ne puteți urmări pe Facebook, Telegram sau pe Google News
Publicat in categoriile: Arhiva
Ne puteți urmări pe Facebook, Telegram sau pe Google News
Pentru comentarii sau drept la replică, ne puteți contacta pe pagina noastră de Facebook