Sosit in Romania pentru a prezenta rezultatele financiare ale grupului de media care ii poarta numele, Michael Ringier vorbeste, intr-un interviu acordat revistei Capital, despre amenintarea reprezentata de publicatiile online, despre prietenia sa cu ex-cancelarul german Gerhard Schroeder si despre strategia pentru piata romaneasca.

Capital: La inceputul acestui an, ati surprins multa lume anuntand ca Gerhard Schroeder va fi consilierul dumneavoastra. V-a dat pana acum vreun pont tare?


Michael Ringier: In primul rand, relatia noastra este bazata pe prietenie. In al doilea rand, ca publisher de ziare, esti parte din politica. Trebuie sa intelegi politica, trebuie sa stii ce se intampla intr-o tara. Nu stiu pe nimeni cu mai multa experienta ca dl Schroeder. Este cunoscut peste tot, foarte respectat. Discutam, de regula, o data pe saptamana, calatorim impreuna. Tocmai ne-am intors dintr-o calatorie in Vietnam si China.

Capital: De cat timp sunteti prieteni?


Michael Ringier: Nu de foarte mult timp. Ne-am intalnit acum patru ani, cand ne aflam in discutii cu grupul german Springer si negociam fuziunea companiilor noastre. In final, fuziunea nu a mai avut loc, dar Gerhard Schroeder era interesat sa il cunoasca pe cel care dorea sa se alature Springer. Asa a inceput o relatie foarte buna.

Capital: Cat de scumpe sunt sfaturile dlui Schroeder?


Michael Ringier: Nu atat de scumpe cat costa unii jurnalisti, sau comparabil cu castigurile managerilor de banci. Este un om modest. Desigur, nu l-am angajat pe 500 de dolari, dar este o persoana rezonabila.

Capital: Calatoreste periodic intre Germania si Elvetia?


Michael Ringier: Da, uneori, dar nu este necesar sa fie mereu in Z