Rinichii au nevoie de apă pentru a elimina excesul de electroliți, uree și deșeuri
Când corpul este supraîncălzit, apa îl ajută să se răcească prin transpirație. Rinichii au nevoie de apă pentru a elimina excesul de electroliți, uree și deșeuri din procesele metabolice.
Deși corpul poate reține apă, trebuie să completați vă asigurați necesarul de apă în fiecare zi. De obicei, vara, pierdem mai multă din apă prin transpirație, dar iarna, căldura uscată ne poate afecta hidratarea, scrie HealthDigest.
De asemenea, pierdem apă prin funcții ale corpului, cum ar fi mișcările intestinale, respirația și urina. Dacă nu bem suficientă apă, urina devine mai concentrată cu minerale și deșeuri. În cele din urmă, cristalele pot forma pietre la rinichi.
Deshidratarea poate afecta rinichii?
Rinichii filtrează deșeurile și excesul de minerale din sânge și le scot din organism prin urină. Rinichii reglează, de asemenea, nivelul electroliților, nivelul lichidelor, tensiunea arterială și producția de globule roșii. Pentru ca rinichii să-și facă treaba, avem nevoie de apă. Chiar dacă corpul uman este format din aproximativ 60% apă, rinichii sunt aproape 80% apă.
Pietrele la rinichi pot afecta corpul atunci când se deplasează prin sistemul urinar. Când acele pietre nu pot trece, pot provoca durere sau infecție.
Lipsa apei din organism poate provoca, de asemenea, acumularea de proteine musculare în rinichi. O cantitate suficientă de apă băută zilnic ajută la eliminarea excesului de sodiu și a deșeurilor pentru a menține rinichii sănătoși.
Este posibil să observați simptome de deshidratare, cum ar fi crampe musculare, dureri de cap sau oboseală, dar rinichii vă pot avertiza și dacă nu beți suficientă apă. Dacă culoarea urinei este închisă și are un miros puternic, s-ar putea să fie nevoie să bei mai multe lichide.
Cum să rămâi hidratat
Deși o estimare bună a nevoilor zilnice de hidratare este de aproximativ opt căni, s-ar putea să ai nevoie de mai mult sau mai puțin, în funcție de dietă și stilul de viață.
Bărbații ar putea avea nevoie de până la 16 căni pe zi, iar femeile ar putea avea nevoie de până la 12 căni. Persoanele care fac sport pierd multă apă prin transpirație în timpul unui antrenament. Setea este de obicei un bun indicator că s-ar putea să ai nevoie de mai multe lichide, dar probabil că bei suficientă apă dacă urina este galben pal.
Dacă nu vă place apa, puteți să vă hidratați cu anumite alimente. Fructele precum căpșunile și pepenii galbeni au un conținut ridicat de apă. Castraveții, salata iceberg și țelina conțin apă, ajutându-vă să vă satisfaceți nevoile de hidratare.
Cel mai rău aliment pentru rinichi
Alimentul care face rău la rinichi. Există un tip de alimente, despre care nefrologii spun că este nociv pentru sănătatea rinichilor. Sunt alimentele bogate în sare, cum ar fi chipsurile, mezelurile și alimentele congelate ultraprocesate, cum ar fi pizza.
Dr. Emily Chang, nefrolog și profesor asociat de medicină la Universitatea din Chapel Hill School of Medicine, spune că acest lucru se datorează faptului că cei mai mari factori de risc pentru afecțiunile renale sunt diabetul și hipertensiunea arterială. Iar o dietă bogată în alimente sărate pot crește riscul pentru ambele afecțiuni.
De altfel, cercetările științifice arată că persoanele cu diabet și hipertensiune arterială au cu 50% mai multe șanse de a fi diagnosticate cu boală de rinichi.