Risc major de avalanşă în România! Unde este pericolul cel mai mare?
Avertizarea de avalanşă vizează mai multe zone montane din ţara noastră.
Există un risc avansat de avalanșă în Munții Rodnei, iar riscul este considerat moderat în Munții Făgăraș, Parâng, Bucegi, Țarcu, Călimani-Bistriței și Vlădeasa-Muntele Mare. În Munții Rodnei, stratul de zăpadă este prezent atât în zonele înalte, cât și în cele mai joase, fiind în mare parte stabilizat.
Informațiile au fost furnizate de Administrația Națională de Meteorologie (ANM).
În următoarele 48 de ore, se prognozează că vor avea loc ninsori semnificative cantitativ, cu depuneri locale de 20-30 cm de zăpadă proaspătă.
„Stratul de zăpadă este prezent atât în zonele înalte, cât şi în cele mai joase şi în mare parte stabilizat. În următoarele 48 de ore sunt aşteptate ninsori local însemnate cantitativ, ce vor depune pe alocuri 20-30 cm de zăpadă proaspătă şi fără coerenţă cu stratul actual”, notează specialiştii ANM.
Conform buletinului nivometeorologic emis marţi, 2 ianuarie, riscul de avalanșă este la gradul trei din cinci. Riscul este cel mai mare la altitudini de peste 1.800 de metri, se arată în avertismentul ANM.
„Vântul intens va spulbera o mare parte din zăpadă în zonele adăpostite şi pe văi şi va forma în altitudine plăci de vânt, de grosimi variabile.
Atât la suprasarcini cât şi natural, pe pantele mai înclinate, riscul declanşării unor avalanşe de dimensiuni mici şi izolat medii va fi însemnat (3) la peste 1.800 m”, potrivit sursei citate.
Cât de multă zăpadă este la munte, în acest moment?
Din fericire, în celelalte masive montane, probabilitatea producerii avalanșelor este mai redusă în comparație cu cea din Munții Rodnei, situându-se la gradul doi sau unu.
Cea mai mare grosime a stratului de zăpadă înregistrată în stațiile meteo din regiunea montană este de 74 de centimetri la Bâlea Lac, în Munții Făgăraș, județul Sibiu. Acolo, riscul de producere de avalanșe este evaluat ca fiind moderat, de gradul doi.
Urmează, ca grosime a stratului de zăpadă, 54 cm la Vf. Călimani și 46 cm la Stâna de Vale.
Este risc moderat de avalanşă în munții Făgăraș, Parâng, Bucegi, Țarcu, Călimani-Bistriței și Vlădeasa-Muntele Mare.
Iată datele complete, valabile pentru marţi la ora 14:00, privind grosimea stratului de zăpadă din platforma staţiilor meteorologice:
- Carpaţii Meridionali: 74 cm la Bâlea-Lac, 28 cm la Cuntu, 18 cm la Vf. Omu, 31 cm Vf. Ţarcu, 20 cm la Parâng, 16 cm la Păltiniş, 6 cm la Predeal, petice la Sinaia şi Fundata.
- Carpaţii Orientali: 54 cm la Vf. Călimani, 38 cm la Bucin, 34 cm la Vf. Lăcăuţi, 25 cm la Vf. Iezer, 11 cm la Ceahlău-Toaca, 3 cm la Penteleu.
- Carpaţii Occidentali: 46 cm la Stâna de Vale, 13 cm la Semenic, 2 cm la Vf. Vlădeasa, petice la Roşia Montană.