Risc de atacuri teroriste în Suedia! SUA și Marea Britanie și-au avertizat deja cetățenii

Suedia

SURSA FOTO: Dreamstime

Suedia s-ar putea confrunta cu atacuri teroriste în perioada imediat următoare. Riscul este recunoscut de către Stockholm, iar guvernele din Marea Britanie și Statele Unite au emis deja alerte în acest sens.

Risc crescut de atacuri teroriste în Suedia, ca urmare a furiei țărilor musulmane

Atât Marea Britanie, cât și Statele Unite și-au avertizat duminică cetățenii care călătoresc în Suedia că există posibilitatea unor atacuri teroriste în această țară.

Motivul: arderea unor exemplare ale Coranului de către activişti anti-Islam a provocat revoltă în lumea musulmană.

Ministerul de Externe de la Londra a transmis că autorităţile suedeze au dejucat deja planificarea unor atentate şi au efectuat arestări.

„Este foarte probabil ca teroriştii să încerce şi să execute atacuri în Suedia”, având ca posibile ţinte locuri vizitate de cetăţeni străini, se arată în alerta de călătorie actualizată emisă de Ministerul de Externe britanic.

Consilierul pentru securitate naţională suedez Henrik Landerholm a recunoscut acest risc și a reafirmat că ameninţările la adresa Suediei au sporit după recentele incendieri ale Coranului.

Acelaşi responsabil a mai menţionat că atacul manifestanţilor irakieni asupra ambasadei suedeze de la Bagdad pe 19 iulie, un atac cu coctail Molotov asupra ambasadei Suediei în Liban pe 9 august şi împuşcarea unui angajat al unui consulat suedez în Turcia confirmă creşterea acestor ameninţări.

La 1 august, Guvernului suedez a decis consolidarea controalelor interne şi la graniţe, acordând astfel poliţiei puteri sporite de a opri şi verifica persoane.

Irakul a amenințat Suedia cu întreruperea relațiilor diplomatice

Reamintim că Danemarca şi Suedia s-au confruntat vara aceasta cu un şir de manifestaţii la care exemplare ale Coranului au fost arse sau distruse chiar în faţa ambasadelor unor ţări arabe.

Totul a provocat proteste din partea statelor musulmane, care le-au cerut guvernelor de la Copenhaga şi Stockholm să nu mai tolereze astfel de manifestări, însă acestea au continuat.

Pe 20 iulie, Irakul l-a expulzat pe ambasadorul Suediei, în semn de protest față de autorizarea unui protest în care era planificată arderea Coranului la Stockholm.

Decizia a scos atunci în stradă sute de protestatari la Bagdad, care au luat cu asalt și au incendiat ambasada suedeză.

Bagdadul și-a rechemat și însărcinatul cu afaceri din Suedia, iar guvernul irakian a suspendat permisul de lucru al companiei suedeze Ericsson pe teritoriul irakian.

Mai mult, Bagdadul a „informat guvernul suedez că orice repetare a incidentului privind incendierea Coranului Sfânt pe teritoriul suedez va necesita întreruperea relațiilor diplomatice”.