Uniunea Europeană ar trebui să plafoneze prețul gazelor
Uniunea Europeană ar trebui să adopte o măsură de urgență pentru a plafona prețul gazelor naturale la 60 de euro per Megawatt-oră, avertizează ministrul italian al Energiei, Gilberto Pichetto Fratin.
Această măsură ar avea rolul de a preveni un posibil șoc energetic, în contextul în care plafonul actual de 180 de euro expiră la sfârșitul acestei luni. Fratin a subliniat că, în acest moment, prețul plafonat ar trebui să fie mult mai scăzut decât cel existent, dat fiind faptul că prețurile europene nu au mai depășit 180 de euro pe Megawatt-oră din primele zile ale războiului din Ucraina.
Prețul gazelor atinge un record după oprirea livrărilor rusești
Această propunere vine în contextul unei creșteri a tensiunilor asupra pieței energetice europene, care s-a agravat după ce Ucraina a refuzat să reînnoiască acordul privind tranzitul gazelor naturale rusești. Astfel, livrările de gaze din partea gigantului rus Gazprom către Europa au fost oprite complet la 1 ianuarie, punând capăt unui acord de tranzit pe cinci ani, transmite Reuters.
Oprirea livrărilor coincide cu o perioadă în care regiunile din Europa Centrală și de Est se confruntă cu temperaturi scăzute, ceea ce agravează riscurile de penurie de gaze.
„Stare de urgență în economie” în Transnistria
În paralel, în Transnistria a fost instituită „stare de urgență în economie” din cauza riscului de sistare a livrărilor de gaze din Rusia, începând cu 1 ianuarie.
În acest context, prețul gazelor naturale a atins cel mai înalt nivel din ultimele 14 luni, imediat după oprirea livrărilor din Rusia, iar criza energetică se preconizează că va continua să afecteze piețele europene și economiile regionale în perioada următoare.
Prețul gazelor naturale a urcat la cel mai înalt nivel din ultimele 14 luni, imediat după oprirea livrărilor din Rusia către Europa prin Ucraina. La 1 ianuarie, Gazprom a confirmat întreruperea completă a tranzitului de gaze prin Ucraina. În doar o zi, pe 2 ianuarie, prețurile de referință au ajuns la un maxim care nu a mai fost înregistrat din octombrie 2023.
De zeci de ani, gazul rusesc tranzita Ucraina printr-o conductă construită în perioada sovietică, ce începe în orașul Sudzha, din regiunea Kursk, și se termină în apropiere de Uzhhorod, la granița cu Slovacia.
Reducerea livrării de gaze are un impact puternic și imediat asupra stocurilor și piețelor europene. Comercianții, deja avertizați cu privire la această măsură, urmăreau cu atenție posibilele efecte asupra stocurilor de gaz, în contextul în care acestea scădeau rapid, la cel mai accelerat ritm din 2021.
Reacții politice și economice
Războiul declanșat de invazia Rusiei în Ucraina, în februarie 2022, a provocat cel mai amplu conflict european de la al Doilea Război Mondial, ducând la creșterea prețurilor la gaze și energie în toată Europa, conform unei analize publicate de The Guardian.
Într-o postare pe rețelele de socializare, președintele ucrainean Volodimir Zelenski a descris încheierea acordului de tranzit drept „una dintre cele mai mari înfrângeri ale Moscovei”. Totodată, ministrul ucrainean al energiei, German Galushchenko, a considerat această oprire „istorică”, menționând că va obliga țările europene să renunțe la gazul rusesc.
Oprirea livrărilor, confirmată de Gazprom la ora 8:00 în dimineața zilei de miercuri, a dus la pene de curent care au afectat sute de mii de oameni într-o regiune separatistă din Moldova. Premierul slovac, Robert Fico, a criticat decizia, avertizând că aceasta va avea „un impact drastic” asupra Uniunii Europene, dar un efect redus asupra Rusiei.
În același timp, analiștii Deutsche Bank au remarcat că, deși prețurile actuale ale gazului rămân sub cele din 2022, stocurile europene au încheiat anul 2024 la cel mai scăzut nivel din ultimii trei ani. Această situație alimentează presiunile inflaționiste deja existente.