Risc de explozii vulcanice de proporții pe Insula Santorini din Grecia
Risc de explozii vulcanice de proporții pe Insula Santorini din Grecia! Două plăci tectonice se freacă în scoarța terestră, iar vulcanul de sub insulă – unul dintre puținii activi din Europa – este atent monitorizat. Cercetători de pe nava britanică „Discovery” au demarat o misiune amplă pentru a înțelege mai bine pericolele ascunse sub caldera formată în urma unei erupții antice uriașe.
Echipa de cercetători folosește un robot subacvatic pentru a colecta mostre de lichide, gaze și roci din adâncuri, analizând sistemul hidrotermal ce alimentează vulcanul. Se încearcă astfel cartografierea riscurilor și crearea de hărți pentru Protecția Civilă din Grecia pentru a identifica zonele ce ar trebui evacuate în caz de erupție.
„Vulcanii submarini pot declanșa erupții extrem de distructive, dar sunt mult mai puțin înțeleși și monitorizați”, a explicat profesoara Isobel Yeo, expertă în vulcani submarini periculoși, care conduce expediția.
Ultima erupție vulcanică a avut loc în anul 1950, însă în anul 2012 Insula Santorini a trecut printr-o perioadă de „neliniște seismică”. Deși nu se anticipează o erupție vulcanică în viitorul apropiat, oamenii de știință avertizează că este doar o chestiune de timp.
Expediția vine într-un moment sensibil, în care turismul suferă. Locuitorii și vizitatorii speră că cercetarea va aduce nu doar răspunsuri, ci și siguranță.
„Facem știință pentru oameni, nu doar pentru știință. Vrem ca această insulă să fie nu doar frumoasă, ci și pregătită pentru orice ar putea urma”, a spus profesoara Paraskevi Nomikou, membră a echipei de urgență.
Cutremur după cutremur în Grecia chiar de Sfintele Paști
Cu doar câteva săptămâni în urmă, Insula Santorini a fost zguduită de o serie de cutremure care au determinat aproape jumătate dintre cei 11.000 de locuitori să părăsească temporar zona.
Chiar și în Sfânta Duminică a Învierii Domnului nostru Iisus Hristos au avut loc două cutremure în Grecia, potrivit INCDFP.
La ora 11:32 (ora locală a României), s-a produs un cutremur cu magnitudinea de 4.2 grade pe scara Richter pe Insulele Dodecanese. Seismul a avut loc la o adâncimea de 9.1km.
De altfel, la ora 01:13 (ora locală a României) s-a produs un cutremur cu magnitudinea de 3.8 grade pe scara Richter în Republica Elenă. Seismul a avut loc la o adâncimea de 10.0km. Cutremurul s-a produs în apropierea următoarelor oraşe: 70km SE de Kalamaria, 74km SE de Katerini, 77km SE de Thessaloniki, 78km NE de Volos, 86km NE de Larisa.