Un studiu apărut luni într-o revistă științifică din SUA susține că în China circulă deja o tulpină a virusului gripei porcine care “posedă toate caracteristicile esențiale ce arată o mare adaptabilitate pentru a contamina oameni”.
China, prima țară afectată de Covid-19, a vrut să liniștească lumea miercuri după descoperirea unei tulpini de virus de gripă porcină, prezentând caracteristici de potențială pandemie.
Coronavirusul, semnalat pentru prima dată la sfârșitul anului trecut în metropola chineză Wuhan (centru), a contaminat de atunci peste 10 milioane de persoane în toată lumea.
Potrivit majorității oamenilor de știință, virusul a fost probabil transmis la om de la un animal. O piață din oraș a fost incriminată deoarece ar fi vândut animale sălbatice vii.
Virusuri descendente genetic din tulpină H1N1
Potrivit unui studiu apărut luni în revista științifică americană PNAS, cercetătorii au descoperit în China o tulpină a virusului gripei porcine care “posedă toate caracteristicile esențiale ce arată o mare adaptabilitate pentru a contamina oameni”.
Virusurile se numesc G4 și descind genetic din tulpină H1N1, aflată la originea unei pandemii în 2009.
Întrebat în legătură cu acest subiect, un purtător de cuvânt al diplomației chineze, Zhao Lijian, a minimizat miercuri pericolul, dând asigurări că țara sa va continua “să supravegheze maladia, să dea alarma (în caz de necesitate) și s-o trateaze în timp util”.
Autorii acestui studiu sunt cercetători proveniți din universități chineze sau din Centrul chinez de prevenție și de luptă împotriva maladiilor. Ei au realizat, între 2011 și 2018, 30.000 de prelevări nazale la porci în abatoarele din zece provincii chineze și într-un spital veterinar.
G4 ar fi trecut deja la om
Această operațiune a permis să se izoleze 179 de virusuri ale gripei porcine. Potrivit studiului, au fost relativ numeroase persoanele care au avut contacte cu porcii şi care au fost infectate (10,4%).
”Experții au concluzionat că mărimea eșantionului citat în raport este mică și nereprezentativă”, a apreciat dl Zhao, conform LA LIBRE BELGIQUE.
Potrivit cercetătorilor, virusurile G4 ar fi trecut deja la om, dar nu există dovada că se pot transmite de la om la om.
În 2018, o epizootie de pestă porcină africană a decimat șeptelul chinez. Maladia a dus la o creștere a prețului cărnii de porc, care este de departe carnea cea mai consumată în țară.