Marcel Boloș anunță trei paliere de măsuri fiscale
Marcel Boloș a anunțat, luni, că proiectul de lege a fost discutat într-o primă lectură în Guvernul României, tocmai în ideea în care toți membrii să ia la cunoștință și apoi să avizeze proiectul de lege conform procedurilor legale.
Proiectul de lege, până la momentul în care se aprobă de către Executiv, poate fi adăugat și îi pot fi aduse modificări. Acest proiect de lege nu a fost dezbătut în spațiul public.
Potrivit lui, proiectul de lege este necesar pentru că „avem problema aceasta cu deficitul bugetar și cu fondurile europene și riscul de suspendare a fondurilor europene.” Executivul încearcă să lupte ca să nu compromită dezvoltarea și modernizarea României pe termen lung.
Conform spuselor sale, la mijloc sunt 75 de miliarde de euro care pot fi suspendate în orice clipă. Marcel Boloș a explicat că există trei paliere de măsuri. Unul face referire la reducerea de cheltuieli publice, al doilea vizează combaterea evaziunii fiscale, iar al treilea cuprinde măsurile fiscal bugetare.
„Am încercat ca toată această presiune pe care o avem datorită acestei nevoi de resurse financiare, pentru a rezolva problema de deficit bugetar, să o împărțim între măsurile fiscale, cele de reducere a cheltuielilor și de combatere a evaziunii fiscale.
Deci, n-am lăsat totul pe umerii contribuabililor, dar nici nu putem să tolerăm zonele de optimizare fiscală sau să tolerăm la nesfârșit dezechilibrele bugetare care se manifestă în marile sisteme publice.
Uitați-vă ce este la fondul de sănătate 1 unde 1,2 milioane de asigurați nu plătesc contribuția la asigurările sociale de sănătate. Unde în lumea aceasta un asigurat sau un angajat nu plătește pensie sau asigurare de sănătate?
Datoria publică, dacă nu oprim și nu ajustăm deficitul bugetar, să știți ca are perspectivă de creștere necontrolată. Tocmai de aceea facem aceste eforturi pentru a restabili și a intra într-o zonă de sustenabilitate financiară pentru țara noastră”, a declarat, luni, ministrul de Finanțe pentru Antena 3 CNN.
Ce taxe noi vor apărea?
Potrivit Ministerului de Finanțe, vor fi eliminate facilitățile fiscale pentru angajații din IT. Oamenii care au salarii de peste 10.000 de lei, vor plăti impozitului pe venit. Angajații din construcții, agricultură și industrie alimentară vor plăti CASS.
Vor apărea și alte taxe. În rândurile următoare, puteți citi restul schimbărilor:
- bani pentru tichetele de masă (plata 10% CASS);
- vouchere de vacanță pentru bugetarii cu salarii de până în 8.000 lei net;
- taxă de 1% din cifra de afaceri pentru marile companii;
- impozit de 1% din cifra de afaceri pentru bănci;
- noua schemă de impozitare pentru microîntreprinderi;
- taxă pe lux 0,3%: proprietăți (săgeată în sus) 500.000 euro și mașini (săgeată în sus) 75.000 euro;
- TVA 5% (săgeată în sus) 9% livrarea alimentelor de înaltă valoare calitativă;
- TVA 9% (săgeată în sus) 19% bere fără alcool și alimente cu zahăr adăugat;
- creșterea accizelor la alcool și tutun.