Prognozele meteo arată că Europa va avea de înfruntat o iarnă friguroasă, ceea ce ar putea pune presiune pe piața energetică. Datele arată că sudul Europei va fi cel mai vulnerabil. Pe de altă parte, situația din nord va fi mai blândă.
Europa, în fața unei ierni friguroase
Europa se pregătește pentru cea mai friguroasă iarnă de la debutul războiului din Ucraina, conform prognozelor meteorologice. Temperaturile mai scăzute decât în ultimii doi ani ar putea accentua presiunile asupra pieței energetice, ducând la creșteri ale prețurilor și accelerând consumul rezervelor de gaze naturale.
Datele Centrului European de Prognoză Meteo pe Termen Mediu indică faptul că, până în luna martie, temperaturile în Europa vor fi în general sub nivelurile înregistrate în iernile anterioare, dar, în continuare, ușor peste media perioadei.
Firma Maxar Technologies preconizează că cererea pentru încălzire va atinge cel mai ridicat nivel de la începutul invaziei ruse în Ucraina, în special în zonele sudice ale Europei, precum Italia și Balcanii.
Pe de altă parte, nordul și centrul continentului ar putea experimenta condiții relativ blânde, deși meteorologii avertizează asupra riscului unui „eveniment de încălzire stratosferică bruscă” (SSW). Acest fenomen ar putea slăbi vortexul polar, permițând aerului rece să pătrundă mai ușor pe continent, crescând șansele unor perioade geroase la finalul iernii, transmite Bloomberg.
Impactul asupra pieței energetice
O iarnă mai friguroasă ar putea pune presiune suplimentară pe prețurile gazelor naturale și electricității, deja ridicate din cauza crizei energetice declanșate de războiul din Ucraina. În noiembrie, Europa a scos gaz din depozite mai rapid decât în mod obișnuit, din cauza temperaturilor scăzute și a lipsei vântului, care a afectat producția de energie eoliană.
Acest consum accelerat al rezervelor ridică îngrijorări cu privire la nivelul de stocuri la finalul iernii, dar și la dificultățile de reumplere în vara următoare. În plus, posibila oprire a livrărilor de gaze prin Ucraina, programată pentru 1 ianuarie 2025, adaugă o vulnerabilitate suplimentară la aprovizionarea cu energie.
Sudul Europei, printre regiunile vulnerabile
Sudul Europei, incluzând Italia și Balcanii, este cel mai expus la temperaturi mai scăzute, conform prognozelor Maxar. În schimb, nordul și centrul Europei ar putea beneficia de condiții mai blânde, ceea ce ar putea reduce presiunile energetice în aceste regiuni.
Meteorologii subliniază că un eventual SSW la finalul iernii ar putea aduce episoade de ger intens, punând la încercare sistemele de încălzire și rezervele energetice. Aceste condiții ar putea exacerba tensiunile economice și sociale, în special în zonele mai puțin pregătite pentru astfel de situații.