Agenția spațială europeană (ESA) a anunțat că 878 de asteroizi reprezintă un potențial risc de a intra în coliziune cu Pământul în următorii 100 de ani. Această listă de risc cuprinde ”toate obiectele pentru care există probabilitatea unui impact”, a precizat ESA pe sit-ul său, unde pot fi găsite detalii vizân fiecare dintre respectivele obiecte (data eventualului impact, dimensiunea, viteza, procentul de probabilitate).
Patrick Michel, director de cercetări la CNRS, expert în planetologie, a subliniat că ”este imposibil de spus dacă riscul este nul sau nu. Oricum, pericolul nu poate fi ignorat în nici un caz, având în vedere amploarea consecințelor. În ultimă instanță, noi nu cunoaștem decât 30% din obiectele de peste 140 de metri care se intersectează cu traiectoria Pământului”, a adăugat specialistul. Mai ales că dimensiunea obiectelor înscrise pe listă nu este decât o estimare calculată în mod indirect.
Dacă unul dintre aceste asteroide ar evolua spre o coliziune cu Terra, oamenii de știință ar trebui să știe cu cel puțin cinci ani înainte data de impact pentru a pune la punct un plan de salvare. NASA și ESA colaborează în prezent la proiectul AIDA, primul test de deviere a unui asteroid, utilizând tehnica de impactare cinetică.
Într-o primă fază, în cadrul misiunii DART, Agenția spațială americană va trimite un proiectil artificial, echipat cu o cameră și un program sofisticat de navigație autonomă. Zburând cu o viteză de aproximativ 6,6 kilometri pe secundă, el se va ciocni, în 2022, de mica lună (160 de metri) a asteroidului dublu Didymos, cu scopul de a-i perturba traiectoria. Va interveni, apoi, ESA cu misiuinea Hera ce presupune evaluarea și interpretarea rezultatelor impactului: gradul de deviere obținut, dimensiunea craterului și structura internă a micului satelit natural al Didymos.