Debitul Dunării la intrarea în ţară va fi pe parcursul săptămânii viitoare aproape dublu, faţă de media multianuală a lunii octombrie, avertizează Institutul Naţional de Hidrologie şi Gospodărire a Apelor.
Un posibil pericol pentru românia pândește la intrarea în țară, în condițiile în care debitul Dunării la în secţiunea Baziaş va creşte pe parcursul săptămânii viitoare până la valoarea de 7.400 metri cubi/secundă (mc/s), de aproape două ori mai mare faţă de media multianuală a lunii octombrie (3.850 mc/s), conform prognozei săptămânale realizate de Institutul Naţional de Hidrologie şi Gospodărire a Apelor (INHGA), valabilă până pe 24 octombrie 2020.
În aval de Porţile de Fier debitele vor fi, în general, în creştere, arată INHGA. În drumul său prin Europa, Dunărea traversează 10 țări și 4 capitale de stat: Viena, Bratislava, Budapesta și Belgrad.
Debit al Dunării mult peste estimările hidrologilor
Pentru luna octombrie, hidrologii estimau o valoare maximă a debitului Dunării la intrarea în ţara de 3.700 mc/s şi una minimă de 2.300 mc/s, în condiţiile în care media multianuală a lunii este de 3.850 mc/s.
Potrivit hidrologilor, în intervalul 18- 24 octombrie 2020, prognoza pentru râurile din România arată că debitele vor fi în general staţionare, exceptând râurile mari din vestul ţării unde vor fi în scădere.
În prima zi a intervalului sunt posibile scurgeri pe versanţi, torenţi, pâraie şi creşteri de niveluri şi debite pe unele râuri mici din zonele de deal şi munte, ca urmare a precipitaţiilor prognozate şi propagării.
Debitele pe râuri vor fi în general staţionare
În prognoza lunară pentru râuri, INHGA estima pentru octombrie valori cuprinse între 50-80% din mediile multianuale lunare, mai mici, între 30-50% pe Buzău, Putna şi pe râurile din Dobrogea şi sub 30% pe râurile din bazinele hidrografice: Rm.Sărat, Bârlad şi Jijia.
Debitele pe râuri vor fi în general staţionare, în următoarea perioadă, exceptând cursurile mijlocii și inferioare ale râurilor: Vișeu, Iza, Tur și Prut, unde vor fi în creștere ca urmare a propagării.
Pe râurile din bazinele hidrografice mijlocii și inferioare ale Someșului, Crișurilor, Mureșului și Timișului, unde vor fi în scădere.
Nivelurile pe râuri la stațiile hidrometrice se vor situa sub cotele de atenție, arată INHGA).