Ministerul Protecției Mediului și Resurselor Naturale a înregistrat cel puțin 1.200 de dezastre de mediu în cele două luni de când președintele Putin a lansat invazia asupra Ucrainei. Aceste dezastre nu subminează doar eforturile Ucrainei de a-și proteja mediul, ci cresc și toți acei poluanți toxici care vor pune în pericol sănătatea oamenilor mult timp după încheierea războiului. Mai mult, acest conflict interminabil emite carbon în atmosferă, continuând să agraveze criza climatică globală.

Viitorul este sumbru: acestea vor avea efecte de durată asupra pământului și asupra oamenilor, potrivit Rollingstone.

9.169 de dispozitive explozive, 1.955 de bombe, 567,4 kg de explozibili

În prima lună a războiului, Ministerul Mediului a calculat că au explodat 79.169 de dispozitive explozive, au fost aruncate 1.955 de bombe și au fost neutralizate 567,4 kg de explozibili. Ce înseamnă asta? Substanțe chimice precum dioxidul de carbon, protoxidul de azot și formaldehida au intrat în atmosferă, potrivit lui Oleg Rubel, profesor la Academia Națională de Științe din Ucraina.

Pe măsură ce invazia continuă, evenimente precum atacul cu rachete cu rază lungă de acțiune, precum cel din Vasilkov au loc aproape în fiecare zi, iar pericolele pentru mediu sunt pe cât de numeroase, pe atât de dăunătoare.

Aceste crime pot aduce daune uriașe naturii și afectează populația

Ministerul nu este singurul care evaluează daunele pe care le-a provocat războiul mediului. Eco Action este o organizație ucraineană care lucrează cu politicieni și experți pentru a proteja mediul. Eco-Action a constatat incendii la depozitele de petrol, avarii la conductele de gaz și un incendiu forestier care a durat două zile.

„Aceste crime pot aduce daune uriașe naturii și ar afecta populația din Ucraina”, spune Evghenia Zasiadko, șefa departamentului de infracțiuni de mediu la Eco-Action.

„Din cauza acestor daune asupra mediului, poate crește numărul celor afectați grav de acest război sau chiar al deceselor”, spune ea.

Substanțele chimice pot ajunge în organism prin diferite căi

Substanțele chimice generate de acest război pot ajunge în corpul uman prin diferite căi. Ele se pot infiltra în sol și pot contamina apele de suprafață cu toxine precum cuprul, spune Rubel.

De asemenea, alimentarea cu apă a fost afectată grav din cauza războiului. Ministerul a calculat că, în prezent, 1,4 milioane de oameni din Ucraina nu au acces la apă potabilă sigură. Luna trecută, trupele ruse au tras cu obuze asupra orașului Avdiivka. Aceste obuze conțineau fosfor, o substanță chimică foarte toxică care poate arde în aer ore întregi.

Radiații la Cernobîl

Situată la 150 km nord de Kiev, centrala nucleară de la Cernobîl s-a confruntat, încă de la începutul ocupării sale de către ruși, cu întreruperi a rețelelor de electricitate și comunicații. Soldații ruși au fost expuși radiațiilor din Pădurea Roșie după ce au trecut fără echipamente de protecție prin zonă cu vehicule grele, ridicând nori de praf radioactiv și provocând o creștere a nivelului de radiații. Când trupele au plecat, au distrus peste 200 de dispozitive și echipamente care erau folosite pentru a proteja instalația de incendii și a monitoriza nivelurile radioactive, susțin autoritățile de la Kiev, care se tem că efectele asupra ecosistemului vor fi catastrofale.

Și în sud-estul Ucrainei, trupele ruse dețin în prezent controlul asupra centralei nucleare Zaporojie. Dacă va avea loc o explozie aici, activiștii spun că ar putea provoca un alt incident precum cel de la Cernobîl, din 1986.