Republica Moldova, participare la exerciții militare internaționale. Este esențial pentru sectorul Apărării

Republica Moldova, o țară cu resurse financiare limitate alocate sectorului de securitate, se confruntă cu provocări majore în contextul actual geopolitic marcat de invazia rusă din Ucraina.

Expertul Pavel Horea, de la Comunitatea WatchDog, a subliniat în cadrul unei dezbateri publice organizate de Agenția de presă IPN că participarea la exerciții militare internaționale sub egida NATO, ONU, OSCE sau UE este esențială pentru dezvoltarea și modernizarea sectorului de apărare al Moldovei.

Acesta a menționat că asemenea colaborări contribuie semnificativ la creșterea capacității militare și la ajustarea la standardele internaționale.

republica moldova_UE
SURSA FOTO: Dreamstime

Acordul de cooperare militară Moldova-România

Acordul de cooperare militară dintre Republica Moldova și România prevede sprijin reciproc în toate aspectele legate de pregătirea și participarea la misiuni internaționale.

Potrivit expertului Pavel Horea, acest parteneriat este vital pentru Republica Moldova, oferind o oportunitate valoroasă pentru instruirea militarilor moldoveni și pentru integrarea acestora în standardele NATO.

Participarea la exerciții comune și misiuni internaționale contribuie la vizibilitatea și la credibilitatea Moldovei pe scena internațională.

romania republica moldova
SURSA FOTO: Dreamstime

Beneficiile participării la misiunile internaționale

Pavel Horea a subliniat că participarea la misiuni de menținere a păcii sub egida unor organisme internaționale precum NATO, OSCE, ONU sau UE transformă Republica Moldova dintr-o sursă de instabilitate regională într-un generator de stabilitate și securitate.

„Noi avem un conflict militar pe teritoriul Republicii Moldova, care ne transformă într-o sursă de instabilitate la nivelul hotarelor de Est ale Uniunii Europene și la hotarul de Est al Organizației Nord-Atlantice.

Prin participarea la acțiuni de menținere a păcii sub egida diverselor organisme internaționale cum ar fi NATO, OSCE, ONU sau UE, Republica Moldova se transformă într-un generator de stabilitate și securitate. Acest lucru pune Republica Moldova într-o lumină favorabilă din punct de vedere diplomatic și militar”, a spus expertul Pavel Horea.

În luna octombrie, Republica Moldova urmează să trimită un contingent de 32 de militari la operațiunea militară EUFOR ALTHEA în Bosnia și Herțegovina, în cadrul unui contingent român.

Această colaborare logistică și financiară cu România este esențială pentru susținerea participării moldovenești în operațiuni de securitate la nivel internațional.

Politicienii pro-ruși din Chișinău au criticat această colaborare. Ei spun că integrarea militarilor moldoveni în structuri de comandament românești ar afecta suveranitatea Republicii Moldova.

Cu toate acestea, Horea a respins aceste afirmații. El spune că acordul este transparent și nu conține clauze secrete care ar putea compromite suveranitatea națională.

„România își ia angajamentul total asupra dotării, achiziționării și asigurării atât pe partea logistică, cât și financiară a deplasării și staționării militarilor care urmează să plece la Sarajevo, la mijlocul lunii octombrie. Totodată, acești militari vor trece sub comandamentul român care se află la Sarajevo.

Contingentul Republicii Moldova format din 32 de militari, plus ofițerii care vor fi încadrați în acele structuri se vor afla sub comandament român. Asta a inflamat politicienii pro-ruși de la Chișinău care utilizând această prevedere au încercat să manipuleze opinia publică, spunând că structura de securitate a Republicii Moldova se integrează în structura de securitate a României, iar militarii noștri se vor subordona României, iar prin acest lucru noi ne-am pierde, chipurile, suveranitatea.

Ceea ce este un fals grosolan și o denaturare a faptelor. Acordul este unul public, nu are aspecte secrete care ar putea da de bănuit”, a explicat Pavel Horea, citat de realitatea.md.

steag republica moldova
SURSA FOTO: Dreamstime

Cooperarea bilaterală trebuie extinsă

Dezbaterea publică „România- Republica Moldova, extinderea cooperării în domeniul militar” a evidențiat importanța continuării și extinderii acestei cooperări bilaterale.

În contextul resurselor limitate ale Republicii Moldova, parteneriatul cu România și alte state membre NATO este important pentru:

  • modernizarea,
  • eficientizarea capacităților de apărare.

Acest parteneriat nu doar că îmbunătățește pregătirea militară a forțelor armate moldovenești, dar contribuie și la stabilitatea și securitatea regională.

„Republica Moldova are resurse extrem de limitate pe care ar putea să le aloce domeniului militar. Dar în contextul invaziei rusești din Ucraina, care durează mai bine de doi ani, e necesar de a acorda o atenție sporită sectorului de apărare.

Resursele pe care le deține ministerul Apărării Republicii Moldova, Guvernul,  sunt limitate, iar grație acordului privind exercițiile bilaterale, militarii Republicii Moldova participă la diverse exerciții militare, împreună cu militarii României, cât și ai altor state NATO, exerciții care permit o creștere a nivelului de instruire și interoperabilitate între state. Aceste exerciții permit să fie ajustate standardele de comunicare și interacțiune între militarii diverselor state.

Aceste exerciții îi ajută pe militarii Republicii Moldova să ajungă la standardele internaționale”, a mai spus expertul comunității WatchDog.