Armata rusă a atacat cu rachete două orașe din Ucraina, în unul dintre ele fiind o instalație nucleară. În urma atacului, o pensiune din apropiere a luat foc.
Risc uriaș de poluare radioactivă! O instalație nucleară a fost bombardată
Mai multe orașe ucrainene au fost ținta unor atacuri cu bombe lansate de armata rusă. Totuși, institutul de Fizică si Tehnologie de lângă Harkov, care are o instalație nucleară, este cel mai afectat punct strategic.
Situația a fost semnalată de localnici, care au filmat incendiul izbucnit în urma atacului iar Centrul Ucrainei pentru Comunicații Strategice și Securitate Informațională a informat că există riscul de poluare radioactivă a mediului, în cazul în care echipamentele au fost avariate.
Pagubele nu se opresc aici
Simultan, un bloc de locuințe cu 5 etaje aflat lângă institut a fost la rândul său. De asemenea, martorii spun că 6 dormitoare comune de la etajul 5 au fost cuprinse de flăcări.
Bombardamentele au distrus și departamentul principal al Serviciului de Stat de Urgență din Mariupol iar primarul din orașul respectiv, Vadym Boichenko, a avertizat că soldații ruși atacă la fiecare 30 de minute.
Ce condiții au pus rușii pentru a permite ieşirea convoaielor umanitare din Ucraina
Șeful Centrului de Control al Apărării Naționale din Rusia, Mihail Mizinţev, a transmis recent că țara sa va permite ieşirea convoaielor umanitare din diverse orașe ucrainene doar dacă i se furnizează în prealabil informații despre numerele de înmatriculare ale vehiculelor şi numele funcționarilor care le însoțesc.
Mai mult, funcționarii ucraineni se vor confrunta cu și mai multe situații dificile. Acestora li se vor confisca telefoanele mobile şi vor fi percheziţionaţi cu scopul de a căuta dispozitive de comunicare „pentru a preveni strângerea de informaţii cu privire la amplasarea unităţilor forţelor aeriene ruse”, potrivit efe.com
„Avertizăm partea ucraineană că în viitor se va permite trecerea convoaielor umanitare doar după ce vor fi furnizate în prealabil listele vehiculelor şi funcţionarilor care însoţesc convoaiele umanitare, inclusiv date privind şoferii, în următoarea formă: număr de ordin, marca vehiculului, numărul de înregistrare, numele complet, numărul paşaportului, cetăţenia, iar pentru şoferi, numărul licenţei de transport cu categoriile autorizate ale vehiculelor”, a transmis șeful Centrului de Control al Apărării Naționale din Rusia, Mihail Mizinţev.