Risc valutar şi performanţe

Andreea Ciobanu, Departament Analiza Intercapital Invest Veştile macroeconomice nefavorabile vor afecta în primul rând companiile româneşti, societăţile listate nefiind excluse din calcul. Este vorba de deprecierea leului, cu impact asupra companiilor cu activităţi transfrontaliere sau cu credite în euro, şi de creşterea dobânzilor. BNR estima un impact moderat asupra stabilităţii financiare, dar cele două fenomene pot creşte cheltuielile financiare ale firmelor, reducân

Andreea Ciobanu, Departament Analiza Intercapital Invest

Veştile macroeconomice nefavorabile vor afecta în primul rând companiile româneşti, societăţile listate nefiind excluse din calcul. Este vorba de deprecierea leului, cu impact asupra companiilor cu activităţi transfrontaliere sau cu credite în euro, şi de creşterea dobânzilor. BNR estima un impact moderat asupra stabilităţii financiare, dar cele două fenomene pot creşte cheltuielile financiare ale firmelor, reducându-le profitabilitatea. Efectul poate avea implicaţii pe termen mediu. Declaraţiile BNR şi estimările analiştilor de pe piaţa valutară arată că, în 2008, vom putea achiziţiona un euro pentru cel puţin 3,5 lei. Cele mai pesimiste previziuni se apropie de 4 lei, de la doar 3,3373 lei/euro în 2007. Noile evenimente au urcat costul creditării pentru firme, diminuându-le profitul net ce poate fi reinvestit sau îngreunând demararea de noi proiecte, ca urmare a creşterii costului finanţării.

Evenimentele ar trebui să aducă mai multe companii la bursă sau să crească numărul şi valoarea majorărilor de capital prin aport în numerar. Finanţarea prin bursă este acum o alternativă şi mai bună la cea prin credite, devenită mai scumpă. În această perioadă, firmele listate îşi prezintă rezultatele preliminate pe 2007, o analiză mai bună a gradului de îndatorare al fiecărei firme trebuind să fie luată acum în calcul. Un grad ridicat, combinat cu marje scăzute din exploatare, ar ridica riscul acestora.