Operatiunea este gandita doar pentru actionarii existenti la data de 9 mai 2001. Actionarul majoritar al Petromidiei este Rompetrol Group BV Olanda (unde omul de afaceri Dinu Patriciu detine majoritatea actiunilor). Rompetrol Group BV detine aproape 70% din capitalul social al rafinariei. Pachetul de actiuni a fost achizitionat in toamna anului trecut de la Autoritatea pentru Privatizare si Administrarea Participatiilor Statului (APAPS). In schimbul actiunilor, Rompetrol Group s-a angajat sa plateasca 250 milioane de dolari: 50 milioane dolari pentru plata efectiva a actiunilor, 70 milioane de dolari pentru investitii, din care 20 milioane dolari pentru protectia mediului, si 150 milioane dolari pentru capital de lucru.
Omul de afaceri roman Dinu Patriciu a manifestat dintotdeauna un mare interes pentru Petromidia. El a participat la prima licitatie de vanzare a rafinariei, in 1997. Si-a adjudecat actiunile, prin Petromidia USA, dar la scurt timp a pus capat negocierilor cu fostul FPS, din cauza volumului mare de datorii ale Petromidiei catre creditori. Esecul din 1997 nu l-a determinat sa renunte la visul de a avea o rafinarie la malul Marii Negre, si anul trecut, Dinu Patriciu a reusit sa o obtina, prin intermediul Rompetrol Group BV, firma inregistrata in Olanda.
In aceste conditii, este lesne de inteles ca nu va rata momentul majorarii de capital, pentru a-si mentine nealterat procentajul de participare la capitalul social al rafinariei. Mai mult chiar, este foarte posibil ca Rompetrol Group sa fie singurul subscriitor la actiunile emise de Petromidia. Conditiile sunt extrem de avantajoase: plata in avans a 30% din pret, restul urmand sa fie varsat intr-o perioada de maximum trei ani. Daca Rompetrol Group va participa in majorarea capitalului social proportional cu actiunile pe care le detine la Petromidia, aceasta inseamna ca, la momentul subscrierii, va varsa in societate echivalentul a 9 milioane de dolari (21 milioane de dolari ar fi valoarea subscrisa). Dar va deveni proprietar al pachetului de 82% din actiunile rafinariei, daca nici un alt actionar nu va subscrie in perioada dedicata majorarii de capital (de 30 de zile). Subscrierea ii va conferi o pozitie extrem de comoda in actionariatul societatii. In plus, il va feri pe actionarul majoritar de riscul de a pierde rafinaria, in cazul in care nu-si va respecta angajamentele fata de APAPS, in ceea ce priveste volumul investitiilor si efectuarea celorlalte plati in contul actiunilor dobandite. Actiunile platite deja la APAPS si cele rezultate de pe urma subscrierii la majorarea de capital nu-i mai pot fi executate in caz de neonorare a conditiilor impuse de contractul de vanzare-cumparare incheiat cu Autoritatea de Privatizare. Ele reprezinta peste 50% din capitalul social al rafinariei.
Eurobondurile sunt garantate cu Petromidia
Rompetrol Group va trebui, conform contractului cu APAPS, sa efectueze o majorare de capital de 150 milioane de dolari, pentru asigurarea capitalului de lucru al rafinariei. Daca va varsa doar 30% din valoarea subscrisa, Petromidia nu va mai putea face obiectul unei alte majorari de capital, pana la plata integrala a actiunilor din emisiunea precedenta. Legea nr. 31 privind societatile comerciale prevede la art. 92 alin. 3: „Capitalul social nu va putea fi majorat si nu se vor putea emite noi actiuni pana cand nu vor fi fost complet platite cele din emisiunea precedenta”. In acest caz, Rompetrol Group ar risca sa piarda contractul cu APAPS. Dinu Patriciu, presedintele Consiliului de Administratie al Rompetrol, afirma, insa, ca plata actiunilor se va face integral. „Anul acesta ar fi trebuit sa facem o majorare de capital de aproape 16 milioane de dolari, dar am marit valoarea la 20 milioane de dolari, datorita necesitatilor de finantare ale Petromidiei. Banii vor fi varsati integral. Avansul de 30% ii vizeaza pe micii actionari, care nu vor putea plati la subscriere toata suma”.
Operatori din piata de capital pun la indoiala legalitatea operatiunii initiate de Consiliul de Administratie (CA) al societatii Petromidia, asa cum suna ea in comunicatul trimis spre publicare de catre Rompetrol: anularea actiunilor nesubscrise in termen de 30 de zile, de catre CA al rafinariei, in absenta ofertei de actiuni catre publicul larg. Articolul nr. 211 din Legea nr. 31 stipuleaza: „Actiunile emise pentru majorarea capitalului social vor fi oferite spre subscriere in primul rand celorlalti actionari, in proportie cu numarul actiunilor pe care le poseda si cu obligatia ca acestia sa-si exercite dreptul lor de preferinta in termenul hotarat de adunarea generala. Dupa expirarea acestui termen, actiunile vor putea fi subscrise de public”.
Singura autoritate care ar fi avut ultimul cuvant asupra operatiunii este Comisia Nationala a Valorilor Mobiliare. Dar o hotarare luata in data de 7 martie 2001, de catre supraveghetorul pietei de capital, ca urmare a abrogarii Ordonantei de urgenta nr. 229/2000 anunta ca: „CNVM nu va mai aviza modificarile capitalului social al societatilor deschise emitente de valori mobiliare. CNVM va emite – pe baza mentiunilor inscrise la Oficiul Registrului Comertului privind modificarile capitalului social – doar certificatul de inregistrare a valorilor mobiliare”.
Dinu Patriciu afirma, in completare la comunicatul publicat in presa, ca dupa expirarea perioadei de subscriere dedicata actionarilor inscrisi in Registrul actionarilor la data de 9 mai 2001, actiunile ramase nesubscrise vor fi oferite public si, cel mai probabil, vor intra tot in proprietatea Rompetrol Group.
Simultan cu operatiunea de majorare de capital, Rompetrol Group Olanda pregateste lansarea unei emisiuni de eurobonduri, in valoare de 50 milioane de euro (aproape 40 milioane de dolari). Emisiunea va fi garantata de societatea Rompetrol SA si de rafinaria Petromidia (Rompetrol Rafinare – complexul Petromidia SA). Doua societati comerciale cu obligatii fata de statul roman. Rompetrol are o datorie de 1,6 milioane de dolari catre Oficiul pentru Recuperarea Creantelor Bancare. Petromidia are un contract in derulare cu APAPS. Orice abatere de la termenele stabilite pentru efectuarea platilor poate sa puna in actiune sabia care sta deasupra proprietarului, respectiv Rompetrol Group BV Olanda. Pentru Petromidia, ratarea contractului cu APAPS poate aduce actiunile Rompetrol Group in curtea statului. Atatea cate vor ramane (sub 30%), dupa majorarea de capital de la Petromidia.
Daca Rompetrol Group nu-si va onora obligatia catre creditorii externi, acestia vor putea deveni noii actionari ai rafinariei. Fireste, pot avea loc reesalonari ale datoriei sau o operatiune de vanzare de creante, ce ar putea prelungi scadenta pentru imprumuturi.
O operatiune asemanatoare a fost facuta la rafinaria Vega, si ea membra a grupului Rompetrol. A fost cumparata de la Rompetrol dupa o majorare de capital efectuata printr-o emisiune de obligatiuni convertibile in actiuni. O schema gandita pentru a cobori aportul fostului Fond al Proprietatii de Stat la sub 10% din capitalul social. Dupa preluarea de catre Rompetrol, Vega a cumparat obligatiile de plata ale societatii Alpha Construct catre Fondul Alpha, entitati ce apartin omului de afaceri Dinu Patriciu. In schimbul acestei operatiuni, rafinaria Vega din Ploiesti s-a ales cu un spatiu in Bucuresti (fostul sediu al SG International).
Obligatiile Rompetrol Group fata de petromidia
· achitarea datoriilor catre bugetul de stat – 2.185 miliarde lei, in cinci ani;
· plata a 34 milioane de dolari, in patru ani, catre SociA