Simona Halep mai are o șansă să scape de suspendarea care a fost dictată împotriva sa dacă se dovedește că proba după care a fost judecată a fost „maltratată”. Acesta este termenul folosit în mai multe rânduri de către Ion Țiriac.
Laboratorul riscă pierderea acreditării WADA
Comentând dacă Simona Halep are vreo șansă să întoarcă la TAS suspendarea de 4 ani primită pentru dopaj, Ion Țiriac s-a lansat în acuzații. Miliardarul a spus chiar că proba de sânge la care s-au găsit nereguli a fost „maltratată”.
Față de cele declarate de către fostul tenismen, Cristina Stan, șefa laboratorului din România, a declarat că laboratorul riscă să-și piardă acreditare. Dacă asta se va întâmpla, totul va rămâne la latitudinea ITIA, organismul care a dictat suspendarea sportivei.
„La noi, totul este procedural, înregistrat, există dublă verificare de la recepție și până după raportarea rezultatelor. Laboratorul își ia toate măsurile pentru a diminua riscurile unei erori. Pentru că un risc nu-l poți aduce la zero, oricât ai vrea. Totul este înregistrat, oricum.
Dacă se face o eroare de acest gen, extrem de importantă, laboratorul sigur riscă pierderea acreditării WADA. Se face o investigație și apoi ei decid dacă acesta trebuie să fie suspendat sau nu. Dar orice neconformitate a unei probe este transmisă către autoritatea de testare (n.r. – ITIA) și ei decid dacă se merge înainte sau nu cu analizele.”, a afirmat Cristina Stan, pentru iamsport.ro.
Țiriac a contestat proba de sânge
Testată antidoping, Simona Halep a fost depistată pozitiv la roxadustat în proba de urină. Mai mult de atât, au fost găsite nereguli și în pașaportul biologic al tenismenei noastre.
„Ce să vă spun? Eu nu știu mai multe decât voi și vă dau cuvântul meu, cu toate că am văzut-o. Nu știu, pentru că n-are voie să vorbească sau a fost sfătuită să n-o facă.
Acum știm că proba de sânge a fost oarecum maltratată, să nu-i spun altfel, în România. Luată la 5 jumate dimineața, în trei ore trebuia să fie la -3 grade la nu știu ce laborator. Aia n-ar trebui admisă niciunde! Luată și după atâta timp, în ideea ‘hai să mai descoperim o treabă’…
Hai să nu mai discutăm, să sperăm că TAS-ul va face treabă mai bună decât la Sydney (n.r. cazul Andreei Răducan, suspendată după JO 2000 pentru pseudoefedrină). Sperăm că le vine un pic mintea la cap”, a spus Țiriac.
După cum se știe, Simona Halep a fost suspendată patru ani din circuit pentru dopaj, după testul pozitiv cu Roxadustat de la US Open.
Roxadustat este utilizat în mod obișnuit pentru persoanele care suferă de anemie. O afecțiune care rezultă dintr-un nivel scăzut de globule roșii.
Roxadustat stimulează producția de hemoglobină și de globule roșii. Ceea ce permite o mai mare rezistență. Medicamentul face acest lucru determinând organismul să producă mai multă eritropoietină. Acesta este un hormon denumit în mod obișnuit „EPO”. El joacă un rol important în producerea de celule roșii din sânge.
Globulele roșii transportă oxigenul în tot corpul, ceea ce a făcut ca EPO să fie de mult timp o substanță de îmbunătățire a performanțelor deosebit de frecventă în ciclismul profesionist.