Ilie Bolojan, despre hotărârea de la Curtea de Apel Ploiești
Ilie Bolojan a afirmat că anularea hotărârii Curții de Apel Ploiești a readus sistemul de justiție într-o logică normală și că respectarea regulilor este esențială pentru evitarea anarhiei.
„Între anarhie şi o ordine imperfectă este de preferat întotdeauna ordinea imperfectă”, afirmă președintele interimar.
Întrebat la Prima TV dacă România riscă să anuleze alegerile prezidențiale programate în luna mai, Bolojan a exclus această posibilitate.
„Cu siguranţă nu. Nu există niciun fel de motiv până în momentul de faţă să se pună o astfel de problemă. Dar, într-adevăr, această decizie a judecătorului de la Curtea de Apel din Ploieşti a fost de natură… nu să suspende procedura electorală, dar e clar că a fost generatoare de discuţii inutile. Şi, fără să comentez decizii ale instanţelor, pentru că în aceşti ani de politică totdeauna am fost rezervat pe această chestiune, este cu siguranţă o decizie foarte discutabilă din foarte multe puncte de vedere”, a declarat Ilie Bolojan.
Respectarea Constituției, cheia stabilității
Bolojan a subliniat că menținerea ordinii într-o țară depinde de respectarea legilor și a Constituției, chiar și în fața criticilor aduse Curții Constituționale.
„Ordinea într-o ţară este totuşi menţinută şi de respectarea legilor, a prevederilor din Constituţia ţării respective, pentru că, totuşi, Curtea Constituţională, cu toate imperfecţiunile ei, cu toate criticile pe care le putem aduce, cu toate discuţiile legate de faptul că o decizie a fost mai bună sau mai proastă, are o anumită poziţionare în Constituţia României”, a declarat Bolojan.
Președintele interimar a explicat că a contesta ierarhia legilor înseamnă a contesta regulile în sine.
„Întotdeauna între anarhie, pentru că la asta ajungem dacă nu se mai respectă nimic, şi o ordine imperfectă este de preferat întotdeauna ordinea imperfectă. Până nu vezi ce înseamnă efectele unei anarhii, ale unor lucruri care nu mai pot fi controlate, nu apreciezi ce înseamnă ordinea”, a mai afirmat el.
Efectele deciziei de la Ploiești
Bolojan a menționat că, deși toate procesele similare aflate pe rolul instanțelor vor avea același rezultat, decizia Curții de Apel Ploiești a generat perturbări electorale.
„Hotărârea Înaltei Curţi de a anula decizia Curţii de Apel Ploieşti n-a făcut decât să aducă lucrurile în sistemul de justiţie într-o logică normală”, a mai declarat Bolojan.
El a atras atenția că astfel de evenimente pot influența prezența la vot și pot amplifica temerile și furia alegătorilor.
„Orice fel de chestiune de genul acesta, care nu face decât să genereze nişte emoţii, poate să influenţeze într-o manieră sau alta o prezenţă la vot, o resuscitare a unor temeri, a unor furii, ceea ce poate, la un moment dat, într-adevăr, să aibă un efect la un scor strâns asupra alegerilor”, a mai spus el.

Reluarea turului doi este posibilă?
Întrebat dacă este posibilă reluarea turului doi al alegerilor prezidențiale din anul trecut, între Călin Georgescu și Elena Lasconi, Bolojan a respins categoric această ipoteză.
„Din punctul meu de vedere, şi nu e vorba de o părere personală, este o părere care ţine de ordinea constituţională, aşa ceva nu mai este posibil sub nicio formă, pentru că a fost o chestiune care a fost tranşată acum cinci luni de zile”, a afirmat Ilie Bolojan.
Bolojan despre ședința CSAT și posibile ingerințe externe
Ilie Bolojan a precizat că ședința CSAT programată săptămâna viitoare nu are legătură cu alegerile, ci alte subiecte sunt pe ordinea de zi.
„CSAT-ul nu are legătură cu alegerile. Sunt alte subiecte care sunt pe ordinea de zi a CSAT-ului, importante”, a afirmat Ilie Bolojan.
Întrebat dacă există suspiciuni privind implicarea străină în alegerile din România, Bolojan a declarat că nu există semnale privind perturbări majore, nici în online, nici în alte domenii, deși a subliniat că în ultimii ani Europa de Est a fost expusă războiului hibrid.
„În acest moment nu există nişte semnale că ar fi nişte perturbaţii majore nici în zona, să spunem, de online, nici altfel, dar întotdeauna, în ultimii ani, în Europa de Est, nu doar în campaniile electorale, ci şi în afara campaniilor electorale, există această formă de război hibrid, în care nu mai trebuie să intri într-o ţară cu tancurile, cu armata, ci astăzi lucrurile se fac mai sofisticat, mai puţin la vedere, generând scăderea încrederii în instituţii, în instituţiile statului respectiv”, a declarat președintele interimar.
Bolojan a subliniat că în România, pe fondul prestației politicienilor, care a lăsat de multe ori de dorit, această neîncredere este mai ușor de amplificat.
„Uneori, în România, pe fondul prestaţiei lumii politice, care de multe ori a lăsat de dorit, nici nu e foarte greu să potenţezi această neîncredere, pentru că ea oricum este extinsă”, a spus Bolojan.
El a atras atenția asupra faptului că fricile oamenilor sunt adesea alimentate artificial și că divizarea societății nu rezolvă problemele reale.
„Potenţezi fricile oamenilor, frica de război, frica de participarea României la război, frica de retragerea trupelor aliaţilor noştri, nesiguranţa. Toate aceste lucruri care vin, din păcate, de multe ori pe un fond care este real, de neîncredere, de suspiciuni (…) nu fac decât să complice lucrurile, dar sloganele care sunt folosite, divizarea societăţii, creşterea furiei şi a neîncrederii, nu ţin loc de soluţii la problemele reale pe care le avem, nu ţin loc de proiecte, nu ţin loc de plata ratelor, de controlul inflaţiei. Sunt doar nişte elemente care nu fac decât să dezbine, iar divizarea societăţii, inclusiv prin potenţarea acestor lucruri de către candidaţi, nu va rezolva problemele după aceste alegeri”, a mai declarat Ilie Bolojan.
Ilie Bolojan a convocat ședința CSAT pentru miercuri, 30 aprilie, la ora 14:00. Pe ordinea de zi se află participarea României la Planul de Răspuns European – Readiness 2030, proiectul noii Legi a apărării naționale, planul național privind mobilitatea militară, proiectul de lege pentru implementarea proiectelor de securitate națională în hidroenergie și viziunea strategică națională în domeniul spațial.