Potrivit expertului, centralele actuale sunt protejate de structuri de beton special concepute pentru a nu putea fi afectate.
„Instalaţiile din reactoarele nucleare sunt protejate de anvelope de protecţie din beton, structuri armate foarte puternice, cu grosimi de peste un metru, proiectate pentru a nu fi afectate de evenimente externe, cum ar cutremure, proiectile sau incendii.
Chiar şi în cazul extrem în care aceste sisteme ar putea fi fisurate, până la zona activă unde este amplasat combustibilul nuclear sunt o serie de structuri interne căptuşite cu plăci de oţel, precum şi structurile metalice care conţin combustibilul nuclear şi unde are loc reacţia de fisiune nucleară.
Toate aceste sisteme de protecţie, precum şi sistemele tehnologice din interiorul reactorului nuclear, sunt calculate să reziste la cutremure de probabilitate extremă, care exced probabilitatea de a apărea o dată la 10.000 de ani”, a explicat specialistul, Teodor Chirica, potrivit Agerpres.
Centrala de la Cernobîl nu avea un sistem complex de protecţie
„Un accident de tipul Cernobîl nu mai este posibil în prezent datorită nivelului foarte ridicat de securitate nucleară a centralelor nucleare: diferenţele tehnologice majore, conceptul de apărare în adâncime, măsurile de protecţie, cultura de securitate nucleară a personalului, nivelul de control şi reglementare naţional şi internaţional. În situaţii extreme nu pot fi excluse posibile scurgeri de materiale radioactive, dar în cantităţi controlabile cu efecte reduse asupra populaţiei şi mediului.
Este bine de precizat că Cernobîl a rămas un accident de referinţă la o centrală nucleară, unde, pe lângă unele slăbiciuni tehnologice, a contribuit foarte mult şi factorul uman, dar acest tip de centrale nucleare a fost retras din exploatare în statele membre deţinătoare”, a spus expertul.
Totodată, el a mai spus că există planuri de răspuns la nivel naţional pentru situaţii de urgenţă care includ şi evenimentele nucleare din afara României, coordonate de Ministerul Afacerilor Interne.
Cea mai mare centrală nucleară din Ucraina a fost atacată
Centrala nucleară din Zaporojie, Ucraina, cea mai mare din această ţară, a fost lovită în timpul nopţii de bombardamentele ruse. Echipele de intervenţie ucrainene au anunţat vineri că au stins un incendiu care s-a declanşat într-o clădire a centralei nucleare.
Ulterior, Agenţia Internaţională pentru Energie Atomică (AIEA), a transmis că echipamentul esenţial de la centrala nucleară de la Zaporojie din Ucraina nu este afectat după incendiul provocat acolo de bombardamentele ruse.
În acest context, Rafael Mariano Grossi, directorul general AIEA, a reînnoit apelul către toate statele, fără excepţie, pentru a-şi reafirma angajamentul de a respecta dreptul internaţional şi de a-şi îndeplini obligaţia acceptata în unanimitate la Conferinţa Generala AIEA din 2009, reafirmand rezoluţiile anterioare care stipulau că „orice atac armat şi ameninţare împotriva instalaţiilor nucleare dedicate scopurilor paşnice constituie o încălcare a principiilor Cartei Naţiunilor Unite, dreptului internaţional şi Statutului agenţiei”.
„Autoritatea ucraineană de reglementare a anunţat că un incendiu la sit nu a afectat echipament ‘esenţial’ şi că personalul centralei ia măsuri de atenuare. Nu au fost raportate schimbări în nivelul de radiaţii la centrală”, a menţionat AIEA.
Preşedintele ucrainean, Volodimir Zelenski, a cerut ajutor internaţional în timpul nopţii, afirmând că ruşii nu permit accesul echipelor de intervenţie pentru stingerea incendiului.
Totodată, preşedintele american, Joe Biden, a discutat la telefon cu omologul său ucrainean, Volodimir Zelenski, despre situaţia de la centrala nucleară Energodar de la Zaporijie.
Într-un scurt comunicat de presă dat publicităţii de Casa Albă după discuţia telefonică cu liderul de la Kiev se arată că preşedintele american a cerut Rusiei să înceteze activităţile militare în zona centralei de la Zaporojie şi să permită accesul pompierilor şi echipelor de intervenţie.
„La orele 06:20 (04:20 GMT) focul (…) a fost lichidat”, a anunţat Serviciul de urgenţă ucrainean pe Facebook.
Nu au fost înregistrate scurgeri de radiații
Departamentul de Energie al SUA a anunţat, ulterior, că centrala nucleară de la Zaporojie este protejată de o structură robustă, iar reactoarele au fost închise în siguranţă. Totodată, nu sunt înregistrate scurgeri de radiaţii.
Autorităţile din România nu detectează radioactivitate crescută, după ce forţele ruse au tras asupra centralei nucleare din sud-estul Ucrainei, a anunţat, vineri, ministrul Mediului, Apelor şi Pădurilor, Barna Taczos, subliniind că nu există niciun pericol pentru populaţia din România.
„În prezent, autorităţile din România nu detectează radioactivitate crescută. Conform măsurătorilor efectuate astăzi se înregistrează niveluri normale de radiaţii după ce centrala nucleară din Zaporijie din sud-estul Ucrainei a fost atacată de forţele armate ruse. Nu există niciun pericol pentru populaţia din România”, a scris, pe Facebook, Barna Taczos.
El a precizat că Agenţia Naţională pentru Protecţia Mediului – ANPM, care funcţionează în subordinea Ministerului Mediului, măsoară radioactivitatea 24/24, iar în următoarea perioadă Agenţia va oferi informare în timp real asupra nivelurilor de radiaţii.
Şi Comisia Naţională pentru Controlul Activităţilor Nucleare (CNCAN) a transmis că nivelurile radiaţiilor sunt normale.
„Valorile înregistrate sunt normale pentru această perioadă şi nu prezintă un risc pentru mediu sau populaţie”, precizează şi Agenţia pentru Protecţia Mediului.