Pandemia de coronavirus face ravagii în România, iar numărul cazurilor de infectare continuă să crească alarmant. În acest context, medicul Virgil Musta trage un semnal de alarmă. Potrivit acestuia, riscăm să ajungem ca Italia în scurt timp.
Virgil Musta, medic infecționist la Spitalul Victor Babeș din Timișoara, trage un semnal de alarmă. Potrivit acestuia, sistemul medical românesc ar putea fi copleșit de al treilea val COVID și riscăm să ajungem precum Italia.
Totodată, el a mai adăugat că zilnic, între 50-100 de pacienți trebuie internați din cauza formelor severe de COVID. Medicul a mai adăugat că presiunea crește în fiecare zi, iar spitalul din Timișoara, dar și cele suport, sunt aproape pline.
„De trei săptămâni ne confruntăm cu un număr foarte mare de pacienți COVID. Vedem vârful aisbergului. Zilnic evaluăm 50-100 de pacienți dintre care o parte trebuie internați, deoarece au forme severe.
Suntem într-o presiune foarte mare, deoarece spitalul nostru și cele suport sunt aproape pline. Riscăm să ajungem într-o situație similară cu a Italiei, ceea ce nimeni nu își dorește”, a spus Virgil Musta pentru Gândul Live.
Virgil Musta este îngrijorat
Medicul și-a exprimat totodată îngrijorarea cu privire la numărul infectărilor cu noua tulpină britanică. El a adăugat că există riscul ca tulpina să sufere mutații genetice, și este nevoie de măsuri rapide.
Virgil Musta a mai adăugat că situația nu depinde de medici ci de vaccinurile primite de la UE. Potrivit acestuia, valul trei al pandemiei ar putea fi blocat.
El a mai adăugat că în cazul persoanelor vaccinate, virusul a evoluat diferit. Acestea au avut forme ușoare și au evoluat foarte bine, vindecându-se în scurt timp.
„Eu nu sunt deloc relaxat, ci îngrijorat. Pe lângă numărul mare de cazuri, care se datorează prezenței tulpinii britanice există riscul apariției celorlalte tulpini. Există riscul ca tulpina noastră să sufere mutații genetice. Când într-o comunitate sunt foarte multe îmbolnăviri, la un moment dat virusul suferă mutații.
Situația nu este foarte bună, trebuie să luăm măsuri rapide.
Nu toate lucrurile depinde de noi, ci de vaccinurile pe care le primim de la comunitatea europeană. Aceste lucruri au întârziat vaccinarea, un proces esențial în acest moment al valului trei de pandemie, pe care îl poate bloca.
Contează foarte mult mai mulți factori: eficiența măsurilor care s-au luat. Dacă lumea înțelege și respectă toate regulile, lucrurile vor merge bine. Dacă nu ne vom conforma, să fim responsabili, solitari, atunci indiferent de măsurile luate, lucrurile nu vor decurge bine, presiunea asupra spitalelor va fi mare.
Am avut situații de persoane vaccinate care au făcut COVID. Dar au avut forme ușoare și au evoluat foarte bine”, a mai declarat medicul Virgil Musta.